Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara, la Antena 3, ca se gandeste "serios" sa-i faca plangere penala lui Gabriel Liiceanu pentru o declaratie pe care acesta a facut-o in Parlamentul European.

Liviu DragneaFoto: Captura Antena 3

"Probabil ca o sa fac si o plangere penala impotriva dl Liiceanu. Ma gandesc serios, nu am luat inca decizia", a spus Dragnea, intr-o interventie telefonica.

In cadrul dezbaterilor din comisia LIBE despre starea democratiei si a justitiei din Romania, Liiceanu declarase, potrivit news.ro: "Iata declaratia explicita a sefului PSD rostita la un post de televiziune saptamana trecuta: 'Trebuie sa ne concentram pe demiterea procurorului sef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi'".

Liviu Dragnea a spus ca este "ca la Radio Erevan" si ca el nu a cerut niciodata schimbarea lui Kovesi dupa decizia Curtii Constitutionale.

El a caracterizat aceasta declaratie drept ceva "foarte grav" si si-a exprimat speranta ca Guvernul va avea "o pozitie oficiala si sa trimita niste adrese oficiale catre PE", deoarece in caz contrar "se lasa impresia ca partidul de guvernamint si Guvernul au ca obiective sa afecteze lupta anticoruptie, ceea ce nu e adevarat".

Dragnea a precizat insa ca are "mari rezerve" in a face plangeri penale si a notat ca "poate omul a citit un text livrat de cineva".

Intrebat daca acum isi doreste schimbarea Laurei Codruta Kovesi, Dragnea a precizat ca nu trebuie sa isi dea el cu "parerea" pe marginea acestui subiect, in conditiile in care "exista o procedura foarte simpla de numire si de demitere - ministrul Justitiei, CSM, presedinte", iar "acesti actori trebuie sa actioneze" si el nu este parte a acestui proces.

Gabriel Liiceanu, in comisia LIBE din PE: Nu am nicio indoiala ca Liviu Dragnea si colegii lui de partid si coalitie, pentru a scapa de puscarie si pentru a-si salva averile, nu s-ar da inapoi de la nimic

​Presedintele PSD Liviu Dragnea si colegii lui de partid si coalitie nu s-ar da inapoi de la nimic pentru a scapa de puscarie si pentru a-si salva averile, iar tinta lor principala in acest moment sunt Parchetul General si DNA, a declarat miercuri Gabriel Liiceanu in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul Europea, cu ocazia unei dezbateri pe tema tema democratiei si a justitiei in Romania.

Principalele declaratii ale lui Gabriel Liiceanu:

  • Nu as fi venit aici ca cetatean al unei tari de 10 ani membra a UE daca nu mi-as fi simtit valorile democratiei sever amenintata
  • Voi incerca sa rezum situatia in 5 puncte:
  • 1. Ceea ce ca tara ne-a adus pe ultimul loc in multe clasamente europene este coruptia.
  • Incepand cu Guvenul Nastase prim-ministru condamnat pentru coruptie, coruptia a devenit profesionista in Romania, prin parazitarea statului prin firme detinute de politicieni si familiile lor.
  • Nimeni nu poate sa spuna cate miliarde de euro a fost jefuita Romania in acesti 27 de ani.
  • 2. Printr-un fericit concurs de imprejurari, de peste 10 ani a aparut DNA, condusa in ultimii 4 ani de procurorul Kovesi, al carui nume a devenit faimos in UE. Aceasta institutie a deschis, in cazul a mii de politicieni, dosare penale.
  • Un  raport DNA din 2015 vorbea de banii dati mita - 431 milioane de euro.
  • In 2016, peste 800 de demnitari -  ministri parlamentari, magistrati si primari au primit sentinte finale pentru coruptie.
  • 3. In 11 dec 2016 - coalitia PSD -ALDE a castigat detasat alegerile cu voturile a 18% din electorat. Nimeni nu a contestat si nu are de gand sa conteste acest rezultat.
  • Presedintele PSD Liviu Dragnea - condamnat penal si cu un dosar penal -  si-a asumat conducerea Camerei Deputatilor, iar presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu, cu un dosar penal, a ramas presedintele Senatului.
  • Romania are in fruntea celor 2 camere condamnati penal sau cu dosar penal.
  • 20 dintre membrii paralmentului sunt urmariti penal, trimisi in judecata sau condamnati. Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa justitiei.
  • OUG 13 urma sa ii scoata de sub rigorile legii in primul rand pe cei 2 sefi de partide din coalitie.
  • Un rol fundamental in trezirea sentimentului civic l-au avut cativa jurnalisti de la publicatiile online; nu ma pot abtine sa nu va spun numele lor Dan Tapalaga si Cristian Pantazi.
  • 4. Unde ne aflam, nu am nicio indoiala ca Liviu Dragnea precum si colegii lui de partid si coalitie pentru a scapa de puscarie si pentru a-si salva averile, nu s-ar da inapoi de la nimic.
  • De la presedintele Iliescu, arhitectul mineriadelor si pana la actualul sef al PSD, trecand prin Guvernul Nastase si Ponta - Ponta, expremierul autor al unei lucrari de doctorat plagiate - au facut din Romania, jefuind-o fara scupule, poate cel mai sarman popor din Europa.
  • Tinta numarul 1 a acestor oameni sunt Parchetul General si DNA
  • 5. Bine si rau  - pe de o parte avem in Romania partidele politice cu precaderea cele care isi spun fara acoperire socialiste si oamenii de afaceri generati de ele.
  • De cealalta parte, avem generatia celor de 20-40 de ani, necontaminata de nationalismul lui Ceausescu. De la ei poate incepe aceasta renastere. Sunt inteligenti dinamici si nu mai pot fi manipulati.
  • Protestele recente pot constitui bazele unui manual de democratie constitutiva - iar viteza internetului din Romania a contribuit la aceasta mobilizare

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, la dezbaterea pe tema democratiei si a justitiei din Romania care are loc la aceasta ora in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European, ca "Ordonanta 13 in sine nu a fost o problema", singura problema, in opinia sa, fiind aceea ca "a fost adoptata la 10 - 11 seara, ceea ce e nefiresc".

Ministrul Justitiei a adaugat ca "Guvernul putea sa lase OUG sa intre in vigoare imediat, dar a dat un termen de 10 zile."

"OUG 13 a avut si relele ei, dar a vrut sa puna de acord abuzul in serviciu cu decizia CCR", considera Tudorel Toader.

El a mai spus ca "OUG a nascut proteste si a generat si altceva care este mult mai important pentru directiile de evolutie a statului de drept: DNA a anchetat ministri care au participat la elaborare OUG."

Tudorel Toader a vorbit si despre decizia Curtii Constitutionale in acest caz, afirmand ca "CCR a dat o decizie de principiu care mie ca judecator imi place foarte mult: ca procurorul nu are competenta sa urmareasca penal pe ministrii care au liberatatea sa aprecieze cand si cum adopta un act normativ. Prin decizia data, Curtea a statuat ca exista un conflict juridic intre puteri. Important e ce a statuat pentru viitor ca procurorii nu pot ancheta ministri pentru acte normative. Fiecare putere, autoritate, trebuie sa ramana in matca ei constitutionala."

Ministrul Justitiei a mai spus ca "Am demarat un proiect de lege de punere in acord a tuturor legilor procesual-penale cu deciziile CCR. Proiectul de lege va viza doar punerea in acord, fara o virgula in plus."

"Nu vom adopta OUG in acest domeniu rezervat legii organice", a incheiat Tudorel Toader.