Ministrul Viorel Stefan a explicat la Antena 3 ca fiecare consultant fiscal va functiona la fel ca un medic de familie: va fi platit de catre stat, va asigura consultanta gratuita, va intocmi fisa de impozit si tot el va plati taxele ducand astfel la disparitia cozilor, dar iti va oferi si consultanta extinsa despre cum sa iti investesti banii (bursa, actiuni, fonduri de pensii etc.) sau sa iti protejezi investitiile. Ministrul de Finante spune ca va fi nevoie de circa 35 de mii de consultanti fiscali si spera sa atraga personal din domeniul privat oferind venituri tentante in jur de 10 mii de lei.

  • E foarte important ca pe modelul medicului de familie sa avem si un consultant fiscal ca sa putem beneficia de toate aceste drepturi ale noastre stabilite prin lege
  • Nu ne propunem sa punem biruri pe romani ci ne propunem sa impozitam totul. Daca vom scoate doar 2% din economia subterana vom avea cele 16 miliaarde pentru majorarile de salarii si pensii (Olguta Vasilescu)
  • Noi am discutat in programul de guvernare, odata cu introducerea cu impozitului diferentiat, precizarea ca fiecare familie va fi arondata unui consultant fiscal platit de catre stat care sa alcatuiasca fisa impozitului global pe gospodarii. Acest consultant fiscal va plati si impozitele in numele acelei gospodarii, asa ca se vor reduce costurile.
  • Gospodarie, in spiritul viitoarei legi, din perspectiva fiscala, inseamna un grup de persoane care pot sau nu sa fie rude, dar gospodaresc impreuna si atunci accepta pe propria declaratie sa se inregistreze la fisc cu patrimoniu comun. Atunci unul dintre ei devine reprezentantul lor in relatia cu fiscul, iar intre reprezentantul lor si fisc va fi consultantul fiscal
  • Ne vor trebui circa 35 de mii de consultanti fiscali. Un consultant ar putea sa asiste in medie 200 de gospodarii, ceea ce este fezabil. 
  • Vor avea si un onorariu tentant ca sa ii determine sa plece din zona publica inspre zona de stat. Vor putea ajunge la venituri in medie de 10 mii de lei in functie de numarul de gospodarii cu care lucreaza. Va fi tot ca la medicul de familie. E o suma importanta.
  • Consultantul fiscal nu se va ocupa doar cu realizarea foii de impozit global ci iti va putea oferi sfaturi despre plasamente bursiere, asigurari de santate etc.