Fostul preşedinte al USR, Nicuşor Dan, a declarat, marţi, la Digi24, că i se pare puţin comic faptul că cei care au susţinut cel mai vocal intrarea în USR a lui Dacian Cioloş, ”o persoană destul de conservatoare”, vor să definească partidul ca unul progresist, potrivit news.ro.

”Dacian Cioloş este o persoană destul de conservatoare - nu-i un secret pentru nimeni - şi este un pic comic că persoanele cele mai vocale care doreau venirea lui în USR sunt cele care vor să definească acum un partid progresist în care Dacian Cioloş să nu-şi găsească locul, de fapt”, a declarat Nicuşor Dan referindu-se la grupul de lideri ai USR care au susţinut intrarea în partid a fostului premier şi care acum conduc tabăra care se defineşte ca progresistă în cadrul referendumului intern din partid, el dând ca exemple numele lui Cristian Ghinea şi Vlad Alexandrescu.

Nicuşor Dan a precizat că nu s-a opus intrării lui Cioloş în USR, însă nici intenţiile acestuia nu au fost exprimate clar. ”La modul general, domnia sa nu a tranşat între opţiuni divergente: una să vină într-un partid care are nişte reguli foarte stricte de admitere de membri şi, din cauza asta, poate să crească mai încet, iar a doua să încerce o grupare a tot ce înseamnă forţe de dreapta, inclusiv oameni care au mai activat politic”, susţine fostul preşedinte al Uniunii.

Întrebat dacă referendumul intern din USR legat de poziţionarea partidului faţă de definirea familiei în Constituţie riscă să ducă la sciziunea partidului, Dan a răspuns: ”Riscul există, dar este mic. Cele două manifeste care au apărut nu reprezintă opinia a două jumătăţi de partid, ci a unor grupuri care împreună nu au 20% din membrii partidului. Dorinţa membrilor partidului este de a continua împreună şi de a reduce aceste tensiuni de ordin ideologic care nu sunt pe agenda publică”.

În ce priveşte poziţia sa, Nicuşor Dan a reiterat că partidul nu ar trebui să adopte o poziţie categorică în această chestiune pentru a nu veni în contradicţie cu convingerile intime ale unor membri ai săi.

”Sper ca referendumul să dea un răspuns care să permită membrilor USR, fie că sunt progresişti, fie că sunt conservatori, să continue împreună, iar poziţia cea mai rezonabilă este ca USR să nu aibă o poziţie unitară legată de referendumul pentru familie”, a conchis Nicuşor Dan.

Uniunea Salvaţi România a dat luni startul primului referendum intern de la înfiinţarea formaţiunii pentru a tranşa cea mai mare dilemă cu care s-a confruntat până acum: poziţionarea sau nu pe tema revizuirii Constituţiei în ceea ce priveşte familia. Consultarea internă a tuturor membrilor USR va dura şapte zile şi de rezultatul acesteia va depinde revenirea în partid a fondatorului partidului, Nicuşor Dan.

Cei aproximativ 1.800 de membri USR vor avea de răspuns la două întrebări:

1. "Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendmului Coaliţiei pentru Familie?" Variante de răspuns: DA / NU.

2. "Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?" Variante de răspuns: PRO / CONTRA.