Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, va prezenta pana la 1 septembrie pachetul de legi privind justitia, a anuntat, duminica seara, premierul Mihai Tudose la Antena 3, subliniind ca acesta are o "misiune foarte, foarte grea": "Nu, stiu, pot sa fiu multumit sau nemultumit de domnul Toader. (...) Are o sarcina foarte, foarte grea: de a finaliza acel pachet de reforma a justitiei", a afirmat Tudose, citat de Agerpres.

Mihai TudoseFoto: Captura Antena 3

Intrebat daca ministrul Justitiei are si un termen-limita pentru finalizarea acestui pachet de legi, premierul a spus: "Trebuie sa o termine (...) pana la 1 septembrie": "Avem o serie de impuneri, unele Uniunea Europeana, unele de la Curtea Constitutionala, trebuiesc facute, trebuiesc reglementate.(...) Eu cred ca trebuie sa se intample odata si odata. A fost acea consultare publica extinsa, a fost discutia pe care a avut-o domnia sa cu Bruxelles-ul. A fost la Bruxelles, le-a prezentat ce si cum, a venit cu ok-ul de acolo."

El a adaugat ca este normal ca Uniunea Europeana sa fie informata cu ceea ce face Guvernul pe diverse domenii: "La prima vizita la Bruxelles, in prima saptamana de mandat, asta am stabilit (...): suntem parte in Uniunea Europeana, ne place sa fim acolo, ne-am dorit sa fim acolo, suntem fericiti cand luam miliarde de euro de la UE, hai sa-i respectam macar. Si a-i respecta, din punctul meu de vedere, inseamna a-i informa cu ceea ce facem, sa afle de la noi. Se intampla ceva pe zona de Educatie, e in regula, ministrul Educatiei se duce frumos pana la comisarul de profil si-i spune: uite ce facem noi aici. Ca sa afle de la noi, sa stie si el ce se intampla, pe coeziune, pe Munca. Nu vi se pare o normalitate lucrul acesta? Intr-un domeniu atat de sensibil ca justitia nu vi se pare normal ca inainte sa apara in spatiul public din Romania, mai ales pe surse, trunchiat, ca oamenii sa stie exact despre ce este vorba, sa le explicam?"

Primul ministru a confirmat ca se are in vedere o modificare de lege privind raspunderea magistratilor, intrebat daca va fi adoptata o lege a raspunderii magistratilor si daca procurorii vor fi scosi din categoria magistratilor si asimilati cu avocatul statului. "La prima intrebare: da, la a doua mai aveti un pic de rabdare", a afirmat prim-ministrul.