Ministrul Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop, a anuntat joi seara ca in urma primirii motivarii instantei de judecata referitoare la suspendarea executarii deciziei nr. 1385/31.08.2017 emisa de Inspectoratul Scolar Judetean Mures, prin care s-a infiintat Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Targu Mures, s-a decis arondarea elevilor si parintilor acestui liceu la alta unitate scolara, scrie Agerpres.

'Am primit motivarea, am emis ordinul catre ISJ Mures in asa fel incat elevii sa fie inscrisi in clase si profesorii sa le predea incepand cu ziua de luni. Elevii si profesorii vor fi arondati unui liceu, astfel incat pana la finalizarea unui proces aflat pe rolul instantei de judecata si pana la finalizarea anchetei DNA, in care sunt implicati membrii Consiliului de Administratie din acea perioada si fostul inspector general scolar judetean, elevii sa nu aiba de suferit. Este singura solutie pe care poate sa o sugereze Ministerul Educatiei Nationale la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Mures. Vor fi sub tutela altui liceu, este o solutie provizorie, pana la solutionarea in instanta. In momentul in care se va solutiona procesul, lucrurile vor reveni la normal. Ieri am primit motivarea instantei in baza acestei motivari. Directia juridica a gasit solutia legala prin care elevii afectati de acest conflict local sa nu piarda nimic din prima zi de scoala', a declarat ministrul Educatiei, la Antena 3.

Pop a precizat ca nu se va schimba nimic, nici profesorii, nici clasele, elevii nu vor fi mutati din cladirea in care functioneaza, ci vor fi arondati la un liceu acreditat, cel mai probabil la Liceul Bolyai Farkas din Targu Mures.

Seful ISJ Mures, Ioan Macarie, a declarat joi, pentru AGERPRES, ca intrucat LTRC nu mai exista din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instantele de judecata, in baza ordinului venit de la MEN, vineri dimineata va fi convocat Consiliul de Administratie si se va decide scoala la care vor fi arondate clasele de la LTRC.

Problemele privind functionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures au aparut in noiembrie 2016, dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant.

In luna iunie 2017, Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Mures a anulat, in prima instanta, decizia emisa de Inspectoratul Scolar Judetean prin care s-a infiintat Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures si prin care s-au transferat clase la aceasta unitate scolara de la alte doua institutii de invatamant.

Tribunalul Mures a admis actiunea in contencios administrativ formulata de reclamantul municipiul Targu Mures in contradictoriu cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures si cu Liceul Teologic Romano-Catolic si a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisa de ISJ Mures. Hotararea nr. 479/2017 a Tribunalului Mures a fost atacata cu recurs, insa pana la solutionarea cauzei, Decizia nr. 1385/31.08.2015 este suspendata, in urma unei decizii definitive a instantei, din data de 2 august 2017.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisa de ISJ Mures prevede la articolul 1 ca, incepand cu anul scolar 2015-2016, se infiinteaza Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures prin divizarea partiala a Liceului Teoretic Bolyai Frakas si a Colegiului National Unirea.

La art. 2, se prevedea ca, incepand cu data emiterii documentului, filiera vocationala romano-catolica de la Liceul Bolyai Farkas se transfera la acest liceu nou infiintat, precum si clasele I-VIII cu predare in limba maghiara de la Colegiul National Unirea.