Prim-ministrul Mihai Tudose a transmis un nou mesaj de condoleante familiilor celor decedati in urma furtunii care a lovit judetele din vestul tarii, precizand ca toate autoritatile statului sunt in alerta, inclusiv forte ale MApN care participa la misiuni de degajare de drumuri si cai ferate, si ca, totodata, de saptamana viitoare va incepe implementarea unui sistem de alertare timpurie prin intermediul operatorilor de telefonie mobila, transmite Agerpres.

Tudose a mentionat ca, la nivel central, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, coordoneaza Comitetul pentru Situatii de Urgenta, urmand ca luni, aceasta sau premierul efectueze o deplasare in judetele afectate.

'Inca o data transmit si pe aceasta cale condoleante familiilor celor decedati. Este o tragedie. Credeti-ma, se face tot ce este omeneste posibil de catre autoritatile statului, de catre acei eroi tacuti pentru a restaura cumva linistea si ordinea in tara. Doamna ministru Carmen Dan coordoneaza centrul de criza de la Bucuresti, toate autoritatile locale din judetele afectate de fenomenele acestea meteorologice sunt in alerta. Din pacate, bilantul a ajuns a la opt decese', a declarat premierul intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Tudose a adaugat ca, de asemenea, Armata a reactionat 'rapid si pozitiv la solicitarea de ajutor'.

'Si incepand cu judetul Timis participa la misiunile degajare de drumuri, cai ferate. Nu ne trebuie doi oameni 100 de zile, ci 100 de oameni doua ore ca sa degajam caile. Si atunci, tot ce inseamna forte ISU, Jandarmeria si Armata participa la inlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice', a precizat premierul.

Fiind intrebat daca intentioneaza sa se deplaseze in zona afectata, premierul a spus: 'Am vorbit cu doamna ministru de Interne si unul dintre noi doi va face acest lucru'.

'Probabilitatea cea mai mare este sa se duca doamna ministru Carmen Dan sau, oricum, unul dintre noi sa ramana in Bucuresti pentru coordonare', a spus Tudose.

Seful Guvernului a facut si precizari legate de situatia privind transportul feroviar in zona Banatului.

'Pe tot ce inseamna legaturi feroviare cu Banatul se degajeaza calea de rulare, se inlocuiesc locomotivele electrice cu locomotive Diesel, fiindca partea electrica este la pamant, la propriu, si atunci se trece pe Diesel pentru ca circulatia feroviara se se reia', a spus el.

Premierul a adaugat ca probleme de alimentare cu energie eletric sunt peste tot pe unde a trecut furtuna.

'La Bistrita-Nasaud, de exemplu, spitalul judetean functioneaza pe generator, dar, uitati ca infrastructura a functionat, generatoarele functioneaza si spitalul este functional. In judetul Harghita avem un tren pe undeva pe langa Toplita blocat, a picat un pom intre locomotiva si primul vagon. Am luat legatura cu fortele locale de la ISU sa nu cumva sa apara si alte evenimente, in tren. Eu stiu, un calator sa aiba o problema medicala si sa fim pregatiti sa intervenim daca este ceva. Acolo, prognosticul este ca intr-o ora si jumatate, doua se degajeaza zona. Un caz ciudat la Baia Mare. s-a oprit, tot asa, curentul la telescaunul de la baza Suior, iar o doamna gravida s-a panicat si a sarit din telescaun. Este intr-o stare stabila, acum este in travaliu, catre spre spital', a spus Tudose.

Prim-ministrul a comentat si informatiile primite de la ANM, intrebat fiind in acest sens.

'Ei au dat o prognoza acum ca se extinde catre Transilvania in nord si pana spre zona Hunedoara pe centru, sud. Toate autoritatile sunt in alerta', a spus el.

Mihai Tudose a mai afirmat ca, saptamana viitoare, va incepe implementarea unui sistem de alertare a populatiei prin intermediul operatorilor de telefonie mobila.

'Saptamana viitoare este obligatoriu sa incepem implementarea unui sistem de alerta pe telefoanele mobile pe zone. Adica toti operatorii de telefonie sa fie obligati prin lege sa ajunga acea alerta pe telefoanele mobile ale tuturor celor din zona. Adica, cine e intr-o zona de acoperire pe zona care e declarata in pericol, ca e furtuna, ca e viscol, ca e orice, chiar o alerta chimica, incendiu, sa primeasca automat aceasta alerta pe telefonul mobil. Pentru ca cei care erau in parc si au fost surprinsi de acest fenomen meteorologic brusc nu urmareau niciun mijloc de informare in masa', a mai declarat Tudose.