Presedintele PMP, senatorul Traian Basescu, a declarat miercuri seara la B1 TV ca introducerea split TVA va lasa firmele fara lichiditati iar primele care vor fi afectate de aceasta masura sunt firmele romanesti mici si mijlocii, potrivit Agerpres.

"2018 va fi un an extrem de greu, daca nu un an de intrare in criza a Romaniei, ca lumea nu mai intra. Aduceti-va aminte anul 2008, cand ii duduia economia in cap lui Tariceanu si in sase luni am scazut de la 8 la minus 7, ne-am dus in anul urmator si au trebuit luate masuri disperate, cele pe care mi le-am asumat si pentru care si acum ma injura foarte multi romani, pentru ca desi aparent le-am facut un rau, le-am facut un bine atunci. Guvernele PSD-ALDE au luat masuri economice catastrofale, care in loc sa faca o consolidare fiscala, in continuare, au facut-o vraiste si incepem sa iesim din criteriile de la Maastricht, criteriile de convergenta pentru intrare in zona euro", a spus Basescu intr-o emisiune la B1TV.

Potrivit fostului presedinte al Romaniei, singura solutie de a rezolva crizele Europei este accelerarea proceselor de integrare iar presedintele Frantei si cancelarul german au spus foarte clar ca se va face un buget al zonei euro.

"Numai niste politiceni si tehnicieni antinationali amana intrarea in zona euro iar noi acum pe inflatie - evaluarea mea este ca iesim din unul dintre criteriile principale, pentru ca trebuie sa avem inflatie sub 3% - ma tem ca vom iesi din criteriile de la Maastricht. De 3 ani noi indeplinim toate criteriile pentru a incepe procedurile de intrare in zona euro, pentru ca ai o perioada in care stai in anticamera si in care esti supravegheat pe toti parametrii macroeconomici: anunti Comisia Europeana si Comisia trece la supraveghere sa ramai in criteriile de convergenta. Nu am facut-o, desi indeplineam conditiile. La anul presimt ca vom iesi din aceste criterii cu inflatia datorita masurilor guvernului. Or, atat Merkel, cat si Macron spun foarte clar ca se va face un buget al zonei euro, vor avea un ministru de finante al zonei euro, ca procesele de integrare trebuie accelerate. Singura solutie de a rezolva crizele Europei este accelerarea proceselor de integrare", a afirmat Basescu