Decizia de a cere schimbarea sefului Politiei Romane nu are legatura cu spectrul politic, este strict o decizie manageriala, a declarat marti, la Antena 3, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Carmen DanFoto: mai.gov.ro

"Decizia mea este luata in in conformitate cu procesul de constiinta si responsabilitate pe care eu l-am parcurs in aceasta perioada si ma refer la intreaga perioada in minister si la reactia pe care ar trebui sa o aiba un om si cu atat mai mult un ministru in fata unor fapte extrem de grave. Ar fi o dovada de iresponsabilitate sa ne facem ca nu vedem un sir lung de nereguli care pana la urma nu fac altceva decat sa arunce o umbra neagra peste munca unor oameni care isi fac meseria corect si cu profesionalism", a precizat Carmen Dan, potrivit Agerpres.

Ea a adaugat ca rolul sau este de a "nu ascunde sub pres" problemele reale pe care le au structurile din subordine.

"Sunt de parere ca eu, ca ministru de interne civil, nu politic, nu general, nu om al sistemului, ci ca ministru de interne civil, cred ca rolul meu este sa nu ascund sub pres problemele reale pe care le avem. Cred ca, dimpotriva, trebuie sa ne asumam aceste probleme si sa incercam sa gasim solutii pentru a le rezolva in asa fel incat impactul negativ al nesolutionarii problemelor sa nu se repercuteze si sa se agraveze in timp", a sustinut ministrul de Interne.

Carmen Dan a mai spus ca se astepta la "o iesire publica" a conducerii Politiei.

"Ca sa fiu sincera, raportat la impactul acestui caz si la ceea ce a relevat el in propria organizatie, ma asteptam in primul rand sa vad o iesire publica, lamuritoare, a conducerii Politiei", a afirmat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anuntat marti ca i-a cerut premierului Tudose imputernicirea pe o perioada de sase luni in functia de sef al Politiei Romane a chestorului principal Catalin Ionita, in conditiile in care a solicitat schimbarea lui Bogdan Despescu, ca urmare a cazului agentului acuzat de pedofilie.

De asemenea, Carmen Dan s-a declarat total nemultumita de explicatiile date de oficialii Politiei Romane in cazul politistului agresor.

Premierul Mihai Tudose vrea sa discute cu seful Politiei Romane, Bogdan Despescu, inainte de a lua o decizie in privinta unei eventuale inlocuiri a acestuia din functie, au declarat surse guvernamentale.

Conform surselor citate, intalnirea lui Tudose cu Despescu ar urma sa aiba loc miercuri.

Carmen Dan: Nu ma interesa ancheta, ci mecanismele prin care un politist cu probleme comportamentale poate ramane in plan operativ

Carmen Dan a mai declarat la Antena 3 ca ar fi vrut sa afle mecanismele prin care un politist cu probleme comportamentele poate ramane in continuare in plan operativ, in conditiile in care colegii lui ii spuneau "violatorul", iar sefii nu au avut nicio reactie.

"Nu ma interesa ancheta, ci ma interesa in primul rand care sunt mecanismele prin care un politist cu probleme comportamentale poate ramane in continuare in plan operativ, fara ca sefii lui sa ia vreo masura. Toti colegii ii ziceau "violatorul", iar sefii lui nu au avut nicio reactie", a precizat Dan, potrivit Agerpres.

Ministrul de Interne s-a referit la un dosar de pedofilie din 2016, "care un an de zile s-a tot plimbat de la un parchet la o sectie de politie, la controlul intern din cadrul Brigazii Rutiere si nu s-a intamplat nimic".

"Nu cred ca este normal sa se intample lucrul acesta, in conditiile in care firesc ar fi fost sa avem o radiografie mai profunda si solutii serioase", a spus Carmen Dan.

Cat priveste testele psihologice, ea a spus ca acestea isi gasesc "valentele corecte" cand sunt corelate cu fisa de cunoastere a angajatului.

"Daca nu se coreleaza aceste teste psihologice cu acele fise de cunoastere, nu reusim sa identificam genul acela de comportamente in sistem si daca pot sa vorbesc acum si de aceste testari psihologice in acest moment, cu exceptia Politiei Capitalei nicio structura subordonata nu are licenta pentru testele psihologice pe care le sustin angajatii. Nici aceasta informatie nu se regaseste in categoria informatiilor pe care sa le fi avut puse la dispozitie de Politia Romana si cred ca era important mai ales acum, cand de doua zile vorbim despre cum se fac aceste testari", a afirmat Dan.

Ministrul a adaugat ca testarile pentru admiterile in scolile de politie, incadrari sau promovari se fac la Centrul de Psihologie al MAI, ceea ce este "totusi bine".

In replica, Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne (SNPPC), declara ca toate examenele de la Academia de Politie si din scolile de agenti, unde evaluarea psihologica este eliminatorie, pot fi acum contestate, dupa ce ministrul de resort, Carmen Dan, a declarat ca centrul de testari nu are autorizatie.