Realitatea TV a difuzat duminica seara documentarul "Moartea unui presedinte" (in original: "Death of a President") care prezinta presupusa asasinare a presedintelui American Bush si urmarile acestui act. Documentarul, o productie britanica lansata la sfarsitul anului 2006, a fost premiata cu un Emmy.

Invitat in studiul Realitatii TV sa cometeze documentarul, Claudiu Sfatoiu, fost director al SIE, a declarat ca filmul are mai multe lacune si scapari. El a aratat ca in cazul unei astfel de vizite sunt sigilate toate ferestrele de la cladirile invecinate si toate capacele de la canale, ca niciodata coloana prezidentiala nu se opreste indiferent de situatie si ca o astfel de scurgere de informatii din anturajul presedintelui catre persoane private e greu de crezut.

"Moartea unui presedinte" este un documentar fictiune a carui actiune se petrece in anul 2008 si care prezinta o presupusa asasinare a presedintelui american George W. Bush.

Documentarul incepe intr-o nota energica, asemanatoare filmelor lui Quentin Tarantino si Oliver Stone, cu un discurs patriotic sustinut de George W. Bush. In timpul discursului, furia multimii creste la cote tot mai inalte si culmineaza cu impuscarea presedintelui american.

Filmul continua cu vanatoarea initiata de FBI pentru descoperirea asasinului si cu felul in care un suspect sirian este condamnat la moarte fara sa fie interogat. Ulterior apar dovezi concludente ca asasinul este un fost veteran aflat intr-o depresie nervoasa dupa uciderea fiului sau, militar american in Irak, si care considera ca Bush a tarat armata americana intr-un razboi nedrept. Cu toate aceste dovezi sirianul nu va fi eliberat.

Documentarul este realizat la un an dupa asasinarea presedintelui american si prezinta declaratii ale celor implicati in evenimente. Documentarul mai transmite ideea ca politicienii americani profita de eveniment pentru a impune o lege si mai dura, si mai restrictiva a libertatilor cetatenesti motivand lupta impotriva terorismului.

Desi documentarul este bine lucrat si extrem de tensionant, intreaga actiune are, asa cum spunea si Claudiu Saftoiu, numeroase lacune si nu reuseste sa convinga privitorul de scenariul asasinarii.

"Moartea unui presedinte" este al doilea film difuzat in cadrul emisiunii "Pe viata si pe moarte".