Vicepresedintele PD-L, Cezar Preda, a explicat in cadrul emisiunii "Stirea zilei" (Antena 3) ca judecatorii nu au cum sa se pronunte daca o persoanaa facut politie politica sau nu sau daca fost colaborator al Securitatii fiindca nu are baza legala necesara, procesul fiind in domeniul civil.

Preda spune ca activitatea instantelor ar fi astfel mult ingreunata, iar codurile civil si de procedura civila ar trebui modificate din nou. "Nu poti da ca judecator un verdict de vinovatie fara sa poti da si o pedeapsa" , a incheiat vicepresedintele PD-L..

Si viceprsedintele PNL, Crin Antonescu, spune ca legislatia care reglementeaza activitateaCNSAS trebuie imbunatatita pentru ca aceasta sa-si continue activitatea, desi spune ca nu are convingerea ca la CNSAS se spune tot sau tot ceea ce trebuie, iar in lipsa unei legi a lustratiei efectele dezvaluirilor sunt aproape nule.

Antonescu crede ca membrii Consiliului CNSAS nu ar mai trebui sa fie numiti de partidele politice ci sa se gaseasca o alta solutie. Vicepresedintele PNL a dat exemplul Partidul Romania Mare care, in opinia sa, desi e plin de membri ce au activat in structuruile incriminate ale regimului comunist au reprezentanti in Consiliu si hotarasc cine a facut politie politica si cine a fost colaborator al Securitatii.