Senzatia starnita in Spania de romanul Costel Busuioc, care a castigat mai multe etape ale concursului "Hijos de Babel", a constituit subiectul emisiunii 100% de la Realitatea TV. Costel Busuioc a explicat in direct cum a ajuns peste noapte din simplu zidar o mare vedeta. Daca Horia Moculescu spune ca Busuioc canta mai bine decat multi dintre tenorii Operei romane, desi mai are mult de lucrat cu vocea, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, l-a chemat in tara, promitandu-i o bursa de studii pentru a putea beneficia de cei mai buni profesori de canto de la noi.

Aflat in studiul Realitatii TV din Madrid, Costel Busuioc a explicat cum a facut pasul de la santier la televiziune. Dragostea de opera i-a fost cultivata de nasul sau care i-a cumparat mai multe CD-uri si chiar i-a platit un an de zile lectii de canto. Intr-un sat in care masina nu poate razbate prin noroi, Costel si preotul satului ascultau seara, dupa munca, "Traviata".

A urmat pentru Costel un nou episod plin de speranta atunci cand a fost invitat la "Surprize, surprize", producatorii emisiunii dorind sa-l ajute sa inregistreze un CD. Saracia si datoria de a-si intretine sotia si pe cei patru copii l-au determinat insa pe Costel sa plece la munca in Spania si sa renunte la proiect.

Norocul i-a suras insa dupa putin timp si acolo, atunci cand un spaniol, care-l auzea cantand pe Costel in timp ce dadea cu mistria, a sunat la o televiziune. A urmat apoi inscrierea in cel mai in voga concurs din Spania, "Hijos de Babel" (Fiii lui Babel). Fiindca producatorii spanioli i-au cerut o inregistrare in spaniola, Costel a fost nevoit sa cumpere un CD cu Granada si sa o invete intr-o singura zi. A castigat o editie a concursului, apoi inca una.... si in prezent se afla in fruntea clasamentului si a preferintelor telespectatorilor.

Horia Moculescu si Adrian Iorgulescu spun ca, daca romanul va face serios canto doi-trei ani, va avea o cariera de succes, marele sau avantaj fiind vocea proaspata, ampla si neuzata. Cei doi il sfatuiesc sa nu-si iroseasca talentul deoarece marea problema a tenorilor e ca-si pierd repede vocea, in jurul varstei de 40 de ani.

Cum se voteaza

Din pacate, singurii care-l pot ajuta pe Costel Busuioc in concurs sunt cei aflati in Spania, care se pot folosi de serviciile telefonice spaniole. Voturile contabilizate in emisiunile saptamanale sunt cele exprimate prin SMS la un numar scurt, prin apel telefonic la un numar cu taxa sau prin cumpararea unor tonuri de apel, tot prin SMS la un numar scurt, toate numerele fiind in retele telefonice spaniole (detalii aici).

Pe blogul emisiunii Hijos de Babel se desfasoara sondaje saptamanale (pe coloana din dreapta), dar acestea nu conteaza decat intr-o estimare a popularitatii, nu si in acumularea de puncte in concurs. In aceasta saptamana, intrebarea sondajului este "Cine credeti ca ar trebui sa fie eliminat din concurs saptamana viitoare?", dupa ce, pana acum, vizitatorii blogului au fost indemnati sa-si voteze concurentii preferati.

Zidari, croitori si vanzatori ajunsi mari tenori

Cazul lui Costel Busuioc, un zidar care ajunge sa cante opera, nu e unul singular. Si despre Pavarotti s-a spus ca la inceput nu era in stare sa descifreze o partitura si canta dupa ureche, iar Nicolae Herlea a fost croitor, neavand studii muzicale.

Un caz asemenator este cel al tenorului Paul Potts, care s-a remarcat in intreaga lume dupa ce a castigat concursul "Britain’s Got Talent". Vanzator de telefoane mobile din Marea Britanie, Potts avut a sansa de a canta la Royal Variety Performance, o ocazie unica in viata, dupa cum declara. El a castigat premiul si cel mare de 100.000 lire sterline, dar si contractul cu o casa de productie, inregistrand deja primul sau CD. Acelasi lucru il dorim si romanului Costel Busuioc.

Costel Busuioc la 100% (Realitatea TV)

Costel pe scena

La preselectie