Presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul emisiunii "Intre bine si rau" (TVR1) ca obtinerea independentei Kosovo inseamna in realitate crearea a doua Albanii. "Cum nu recunoastem doua Chine, nu putem recunoaste nici crearea a doua Albanii, fiindca n-am auzit pana acum de un popor kosovar", a declarat presedintele.

Seful statului a precizat ca Romania si Rusia se gasesc intamplator pe aceeasi pozitie, Rusia manifestandu-se ca suporter al Serbiei mult mai tarziu, abia din 2007 in timp ce Romania s-a manifestat impotriva independetei Kosovo inca de la inceput.

Marea problema in Consiliul de Securitate pe problema Kosovo a fost si va ramane China, si nu Rusia, deoarece China are problema Taiwan, spune presedintele care subilinaza ca nu trebuie sa uitam ca Romania sustine punctul de vedere chinez ca "nu pot exista doua Chine".

Pozitia comuna a Romaniei si a Rusiei in problema Kosovo nu a dus la o apropiere intre cele doua tari, dar nici la disensiuni, a declarat Traian Basescu care apreciaza ca are o relatie personala buna cu Vladimiri Putin insa recunoaste ca sunt numeroase divergente intre cele doua parti.

Lipsa de incredere intre cele doua popoare, licenta pentru o parte a armamentului romanesc, optiunile regionale diferite sunt doar cateva din punctele contradictorii in relatia cu Rusia.

Raspunzand intrebarilor moderatorului, Traian Basescu spune ca precedentul Kosovo nu-l face sa se gandeasca la Basarabia, "problemele de la rasarit" necesitand alte mijloace de drept international de rezolvare a situatiei.

In final, presedintele si-a reluat apelul indemnadu-i pe romani " sa gandeasca altfel decat i-a obligat istoria, fiind permanent vaduviti de relaxarea pe care ti-o da sigurannta integritatii teriotoriale". Integrarea in NATO si UE au rezolvat pentru totdeauna aceste probleme, iar romanii trebuie sa simta si sa gandeasca ca niste membri activi ai acestor structuri, si-a incheiat argumentatia seful statului.