Invitat in cadrul emisiunii "Stirea zilei" (Antena 3), liderul UDMR, Marko Bela, s-a aratat contrariat de faptul ca lumea compara situatiadin Kosovo cu cea din Transilvania.

Marko Bela spune ca lucrurile sunt radical diferite, comnitatea maghiara fiind una integrata in statul roman si care recunoaste independenta acestuia, dorind doar o autonomie sporita.Totusi, liderul UDMR spune ca orice problema etnica poate inflama rapid spiritele, dar ca acest lucru depinde in primul rand de oamenii implicati.

"Nu e niciun secret ca UDMR are in programul sau obtinerea de autonomie, intr-o forma mai radicala sau mai usoara", spune Marko Bela, argumentand ca ea se impune in special in Tinutul Secuiesc unde populatia maghiara este majoritara.

Liderul UDMR a apreciat ultimele declaratii ale presedintelui Basescu, pe care le considera ca fiind mult mai moderate, dar spune ca UDMR nu este de acord cu acesta in majoritatea problemelor cum ar fi: republica parlamentara, autonomia locala sporita, constructii institutionale etc.

Marko Bela s-a referit si la declaratia presedintelui care spunea ca "PRM si UDMR se tin in viata unii pe altii". Liderul UDMR recunoaste ca cererile comunitatii maghiare face posibila existenta unui partid ca PRM, insa spera ca tratand cum trebuie problemele, PRM sa nu mai depaseasca pragul electoral de 5%.