Intervenit telefonic in cadrul emisiunii "100%" (Realitatea TV), unde se dezbatea problema politicii dusa de guvern privind taxele, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a intrat intr-un schimb dur de replici cu moderatorul emisiunii Robert Turcescu.

Pacuraru i-a cerut lui Turcescu sa-si ceara scuze "pentru aberatiile pe care le scrie in ziarul pe care-l conduce (n.r. Cotidianul)", i-a reposat ca scrie la comanda politica si l-a amenintat cu darea in judecata,

Robert Turcescu i-a replicat spunand ca "pentru acele aberatii" este el cercetat acum la DNA.

Gabriel Biris, managing partner al firmei Biris&Goran, senatorul PSD Ilie Sarbu si bancherul Bogdan Baltazar au dezbatut in cadrul emisiunii politica fiscala dusa de guvern, marirea pensiilor si numarul tot mai mare de taxe stabilite de Guvern.

Paul Pacuraru s-a straduit sa demonstreze ca maririrea pensiilor este o mare realizare a guvernului Tariceanu, ca toata lumea a sustinut-o si ca este o crestenere sustenabila si nu se apeleaza la alte taxe si impozite pentru a avea bani pentru pensii. cei trei invitati nu au impartasit parerea ministrului Muncii si au incercat sa demonstreze contrariul aratand ca taxele la acare apeleaza tot mai des Guvernul sunt impuse tocmai in acest scop.

Bogdan Baltazar: "Guvernul are o gandire aberanta in legatura cu echilibrele fiscale legate de plata pensiilor. Institutiile politice ale statului nu functioneaza. Exista departamente care nu functioneaza, ceea ce se voteaza in Parlament nu mai e compatibilcu legile anterioare, de aceea pleaca "toti Ionii" in strainatate"

Gabriel Biris: "Nu ni se trage de la pensii, ci de la faptul ca nu avem o strategie coerenta si de la faptul ca, la fel ca pe vremea PSD-ului, sunt zone intregi exceptate de la fiscalitate, cum ar fi imobiliarele. Zona imobiliara este in momentul de fata supraprotejata ca sa nu se plateasca nici macar impozitul pe profit... In Romania, daca legislatia ar fi facuta in mod coerent ar fi suficienti bani si pentru pensii decente si pentru infrastructura. Daca s-ar umple goluri neimpozitate sau slab impozitate s-ar putea aduce la buget intre 1 si 3 miliarde de euro. Dar niciun guvern nu vrea sa se atinga de zonele astea neimpozitate deoarece politicienii au diverse interese aici".

Ilie Sarbu: "Exista inca un surplus pentru majorarea pensiilor, dar e nevoie de o mai bune administrare a cresterii preturilor, de aceea am si introdus motiunea.Crestrea preturilor s-ar fi produs oricum si daca nu se majorau pensiile ne-am fi aflat intr-o situatie destul de grava. E o dezbatere falsa sa spui ca din cauza maririi pensiilor au crescut preturile si s-au bagat noi taxe. E vorba mai degraba de politica fiscala, de paradisurile fiscale..."

Paul Pacuraru a argumentat schimbarile legislative si noile taxe spunand ca atunci cand Legea 240 a fost votata in Parlament s-a prevazut in textul legii ca se majoreaza contributiile sociale dar s-a uitat sa treaca contributiile angajatorului. "Cand am votat amendamentele la lege am facut o corelare in lege intre contributia angajatului si cea a angajatorului", spune ministrul.

Ministrul Muncii spune ca "a schimbat schimbarea" pentru ca a constatat ca sunt cateva subiecte controverste si rau interpretate.

Gabriel Biris sustine insa ca investitorii sunt alungati tocmai de aceastaincoerenta incoerenta fiscala si a enumerat 3 articole din Ordinul 92 care exced codul fiscal spunand ca ordinului ministrului incalca sau adauga la lege in mod ilegal. In replica, ministrul Muncii l-a invitat la o intalnire pentru a analiza impreuna propunerile, dar i-a acuzat pe invitati ca fac o "discutie demagogica si populista" deoarce subiectul vizeaza doar angajatorul si nu afecteaza angajatul.