Dan Radu Rusanu, vicepresedintele PNL, a declarat la "Stirea zilei" (Antena 3) ca oleoductele si gazoductele rusesti care se construiesc ocolesc Romania din cauza politicii externe din ultimii trei ani, coordonate de presedintele tarii si nu de guvern.

Ca replica, analistul economic Ilie Serbanescu, invitat si el la emisiune, a precizat ca relatiile economice cu Rusia au ajuns sa se deterioreze din cauza tuturor guvernarilor in ordinea lor "democratica". El a mai adaugat ca orice efort am face acum, "Rusia nu ne mai baga in seama". "Am fost pedepsiti si nu avem voie sa importam direct de la Gazprom, ci prin intermediari. Platim 55-60 de dolari in plus, pe mia de metri cubi, comisioane pentru intermediar. Pe Romania o costa mai mult gazul rusesc decat o costa pe Germania", a continuat analistul.

In finalul emisiunii, Ilie Serbanescu a tinut sa precizeze ca in cazul in care preturile la gaze se vor alinia la cele externe, atunci profiturile producatorilor interni ar trebui taxate suplimentar, ele fiind obtinute in urma unei decizii administrative si nu din jocul pietei.