Invitatul lui Robert Turcescu din cadrul emisiunii "100%" (Realitatea TV) a fost primarul general al capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoaca. Reprezentant al opozitiei liberale, Chirtoaca sustine ca exista un anumit grad de democratie in Republica Moldova, iar regimul comunist este in regresie. "In Moldova a avut loc un amestec intre nomenclatura comunista sovietica si cei care promoveaza democratia", a declarat primarul Chisinaului.

Despre Vladimir Voronin, presedintelele Republicii Moldova, Chirtoaca a declarat ca este un personaj din slujba sistemului sovietic, apartinand nomenclaturii comuniste "vopsite", care a condus pana in 2001 prin partide cu denumiri democratice si care si-a pregatit terenul pana cand nostalgia comunista a rabufnit. "Voronin incearca sa obtina voturi de peste tot. Nu cred ca poate sa-i mai convinga pe pro-europeni sau pro-romani, dar incearca sa-i atraga pe cei mai circumspecti", a precizat Chirtoaca. Aceasta in conditiile in care dreptul la informare al cetatenilor din Republica Moldova depinde doar de cele doua televiziuni cu acoperire nationala: televiziunea de stat si un alt canal privat care este in slujba totala a guvernarii. "Nu putem vorbi de un acces la informatie cu acoperire larga ca in Romania", sustine primarul.

Cu toate acestea, Chirtoaca sustine ca se poate vorbi de un anumit nivel de democratie in Moldova, referindu-se, mai ales, la "castigarea alegerilor locale de catre opozitie si pierderea acestora de catre comunisti". Masura in care aceasta democratie se manifesta, Dorin Chirtoaca a plasat-o "la nivelul anilor '96-'98 din Romania".

Dorin Chirtoaca a avut joi o intalnire cu presedintele Traian Basescu dar nu si cu seful liberalilor de la noi, Calin Popescu Tariceanu, "deorece o astfel de intalnire nu era pe agenda". "Premierul Tariceanu m-a convocat la o intalnire in timpul vizitei sale de anul trecut in Republica Moldova", a amintit acesta. In schimb, Chirtoaca a spus ca are o legatura stransa cu primarul general al Bucurestiului, domnul Adriean Videanu.

Despre nivelul de trai din tara vecina, primarul Chisinaului a vorbit despre un salariu mediu in jur de 100 de euro, "valoare sub cea a cosului mediu de consum"

De asemenea, Dorin Chirtoaca a mentionat ca un milion de cetateni ai Republicii Moldova se declara romani. "Moldovenii sunt romani, la fel cum si dobrogenii sunt romani, cum ardelenii sunt romani...pentru ca 'moldovean' inseamna o denumire geografica, 'roman' are un continut etnic", a precizat acesta.