Invitat in cadrul emisiunii The Money Show (The Money Chanel) moderata de Radu Soviani, Emil Hurezeanu a vorbit despre relatia Romania-NATO-Rusia, despre razboiul din Afganistan si participarea militara a tarii noastre acolo.

Rusii au avut un moment de ratacire pana in 1997-1998. Asa a fost posibila unificarea Germaniei, occidentalizarea rapida a Poloniei, Ungariei si Cehiei. Nicioadata Romania si Bulgaria nu au fost verigi strategice pentru Rusia, ca dovada sovieticii au parasit Romania ca adoua tara ocupata din rasarit, dupa Austria, in 1958, afirma Hurezeanu care mai spune ca Bulgaria a contat ceva mai mult pentru rusi fiindca era vecina cu Grecia si Turcia, iar rusii au o obsesie cu Constantinopolul.

Cunoscutul jurnalist mai spune ca germanii sunt singurii pe care rusii-i lasa sa traverseze spatiul aerian rusesc cu militari si cu ajutoare spre N si N-V Afganistanului unde nemtii au multi militari in cadrul acelor echipe de recostructie in provincie.

Nemtii sunt foarte generosi cu ajutorul, dar nu in zonele unde se moare. Asta i-a facut pe canadieni, care lupta in sud, sa spuna ca isi vor retrage trupele daca germanii nu vor trimite si ei trupe in sud, adica acolo unde se duce greul, unde se moare, spune Hurezeanu. Lucrurile au inceput insa se se aranjeze dupa ce, cu doua zile in urma, Bush a anuntat ca nu va mai presa Germania sa trimita trupe in sud, iar premierul Canadei a declarat acum ca nu se pune probelema retragerii.

Hurezeanu spune ca romanii nu trebuie sa faca cheltuieli financiare mai mari pentru suplimetarea trupelor romane in Afganistan fiindca exista un contigent romanesc aflat la dispoziatia Secretarului General al NATO. Deci, chiar daca se va pune problema suplimentarii, romanii se afla deja acolo, incheie jurnalistul.