Ioana Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, firma care a administrat FNI, a participat, la mai putin de o ora dupa eliberare din inchisoare, la o editie a a emisiunii "Stirea zilei" (Antena 3).

Vlas spune ca nu a fost extradata si ca s-a intors singura in Romania crezand ca Justitia s-a schimbat, sustine ca nu este vinovata de prabusirea FNI fiind o naiva si a incercat sa dea toata vina pe Sorin Ovidiu Vantu despre care spune ca a tranzactionat cu un om de afaceri un contract de 550 000 de dolari, dar a prejudiciat FNI, pentru ca nu a dat banii inapoi fondului.

Nu as dori niciodata cuiva sa lucreze in vreo firma a lui Vantu. Nu am vazut pe nimeni sa i se impotriveasca. Are o putere impresionabila asupra oamenilor. Nu aveti idee ce putere de vasilisc au ochii acestui domn.

Ioana Maria Vlas

''S-a pornit o campanie de presa minciunoasa cum ca s-ar repeta cazul SAFI. Lumea a intrat in panica, lucrurile s-au precipitat si recunosc ca a trebuit sa mint, dar nu am putut tine situatia sub control. Daca nu ar fi fost aceasta falsa alarma, lucrurile s-ar fi rezolvat in timp. Domnul Vantu a retras, fara imputernicire, multi bani de pe carnete...Potrivit fostului preşedinte al SOV Invest, există o expertiză în care se arată clar, pe circuite bancare, că în conturile lui Vântu s-au dus mii de miliarde de lei. Nu a citit însă nimeni până la capăt acest dosar", acuză Vlas. "Mi-am dat demisia de la SOV Invest la 1 dec 1999, dar acum nu se gaseste nicaieri.''

"Mama" FNI mai spune ca a fost ajutata sa plece din tara chiar de catre SOV ''fiindca o iubea'', ca a trait in mizerie in Israel si acuza ca prabusirea FNI a fost un act deliberat: ''Plecarea mea a fost o mişcare genială. Atunci când ai o persoană vinovată dispărută, eşti nevinovat în ochii tuturor".

"Se zvonea despre mine ca traiesc in Caraibe, pe o saltea de bani, cu un negru care imi face vant cu o frunza de palmier, dar nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu. Am trait rau, intr-un apartament mizer in Israel. Nu aveam bani, nu am plecat cu 300 mil $, ci cu 10 000 $'', a mai adaugat Vlas.

In afaceri nu are loc moralitatea iar solidaritatea nu exista atunci cand trebuie sa faci bani. Nu am fost chiar o echipa cu S.O. Vantu... Nu am sa mor cu eticheta de hoata.

Ioana Maria Vlas

''Il felicit pentru managementul de criza, pentru solutiile ingenioase si pentru cum s-a acoperit de toate. Este foarte greu ca cineva sa faca asemenea "incercare" si sa reuseasca. Se spune ca SOV este proprietarul Realitatea, dar din informatiile mele nu este el proprietarul. El tot timpul a lucrat prin intermediari. Domnul Vantu stie foarte multe despre toata lumea, in toate domeniile'', si-a continuat Vlas tirul acuzatiilor la adresa lui Sorin Ovidiu Vantu.

Magistratii Curtii de Apel au decis miercuri sa revoce mandatul de arestare emis pe numele fostul presedinte al SOV Invest, Ioana Maria Vlas.

In dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SC SOV Invest, in perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 si 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la Fond, carora le-ar fi produs o paguba de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculata la nivelul anului 2000, scrie Mediafax.

In 23 martie 2006, Tribunalul Bucuresti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la sapte ani de inchisoare in dosarul privind FNA. Totodata, acesteia i-au fost interzise si drepturile civile pe o perioada de doi ani dupa executarea pedepsei.