Ioana Maria Vlas a declarat miercuri seara ca Sorin Ovidiu Vantu si-a cladit imperiul bancar pe banii FNI, adaugand ca aceasta afacere deranja pe multa lume.Vlas a spus ca este vorba de frauda pentru ca multe carnete au fost falsificate si ca s-a ajuns la situatia ca FNI sa aiba mai multe titluri decat bani. "controlul meu asupra SOV Invest era de fatada", a precizat Vlas.

"Imi pare rau ca am sa ma sfarsesc de pe lumea asta si n-am sa aflu cine a vrut sa termine FNI-ul", a precizat Vlas, la Realitatea TV, post de televiziune detinut de Sorin Ovidiu Vantu. "Acest fond a fost gaina cu oua de aur pentru domnul Vantu", a mai spus Vlas.

Fostul presedinte al SOV Invest a povestit cum a ajuns in afaceri: "Eu m-am hotarat sa invat si am invatat piete de capital cu ardoare, pentru ca m-a fascinat acest domeniu", adaugand ca vorbeste vreo 7 limbi straine, lucru care i-a inlesnit accesul la documentatie netradusa.

"Nu-l cunoasteti pe dl. Vantu; eu n-am vazut persoana care sa i se opuna in afaceri ... imi spunea: "Sefa, nu stii sa faci bani in Romania", a continuat Vlas.

Totusi, Vlas l-a caracterizat pe S. O. Vantu drept "un tip sarmant, direct si extraordinar de inteligent".

"Daca FNI-ul nu ar fi avut lipsuri in portofoliul sau sau daca portofoliul ar fi fost corect evaluat, daca ar fi fost panica s-ar fi dat banii inapoi si se inchidea", a adaugat ea. "In FNI au fost bani reali si au fost si bani imaginari: acele supraevaluari de active. Eu aveam grija de ceea ce aveam in realitate. Celelalte nu puteam sa le dreg", a declarat Vlas. Ea a sustinu, de asemenea, ca in ultima perioada a FNI rascumpararile s-au facut preferential. In ceea ce priveste FNA, acesta exista in continuare, cu un alt administrator "si merge bine", sub un alt nume -Integro, a precizat Ioana Maria Vlas.

Fost presedinte al SOV Invest, Ioana Maria Vlas a fost eliberata din arest in urma cu 10 zile, dupa ce magistratii Curtii de Apel au revocat mandatul de arestare emis pe numele sau.

Vlas este acuzata de inselaciune in dosarul FNA si a fost condamnata la 7 ani de inchisoare. Ea a afirmat dupa eliberare ca nu este vinovata de prabusirea FNI fiind o naiva si a incercat sa dea toata vina pe Sorin Ovidiu Vantu despre care spune ca a tranzactionat cu un om de afaceri un contract de 550 000 de dolari, dar a prejudiciat FNI, pentru ca nu a dat banii inapoi fondului.