RFI Romania a discutat cu analistul politic sarb, Dejan Anastasijevic, prinderea lui Radovan Karadzic si ce inseamna acest lucru pentru Serbia. Anastasjevic spune ca vestea arestarii a fost primita ca un soc si crede ca, odata cu arestarea lui, drumul Serbiei spre Uniunea Europeana va fi mult mai rapid si mai lin.

"Cred ca in orice caz sansele au crescut ca Serbia sa devina curind o tara candidat.. Acum mai sint doi presupusi criminali de razboi de predat autortitatilor de la tribunalul penal International pentru Fosta Iugoslavie, dar Karadzic era unul dintre cei 3 cei mai cautati - si poate chiar cap de lista", spune analistul sarb.

Dejan Anastasijevic spune ca aceasta arestare a intarit semnificativ credibilitatea Guvernului , a autoritatilor pro-europene in general, atit pe plan intern cit si pe plan extern. "Guvernul a anuntat acum citeva saptamini ca se va ocupa mai serios in privinta chestiunii cu Tribunalul International - iar aceasta veste nu face decit sa demonstreze ca au vorbit serios", spune Anastasijevic.

Despre protestele care au urmat arestarii fostului lider al sarbilor bosniaci, analistul politic spune ca a fost vorba de un protest foarte mic, foarte putin important ca numar de participanti care au fost repede imprastiati de politie. Nu au existat practic violente, si nici nu se asteapta sa apara alte probleme, de genul unor proteste de amploare, in viitorul previzibil.