Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, a fost invitat joi seara intr-o "Editie speciala" la televiziunea nationala, prima dintr-o serie de dezbateri a TVR pe tema alegerilor. Moderatorul Mihai Constantin a incercat sa smulga de la liderul PSD informatii privind strategia pentru campania electorala din noiembrie, oferta partidului pe care il reprezinta pentru alegeri, votul uninominal si altele.

Mircea Geoana nu crede ca presedintele Romaniei vrea sa-l numeasca pe Stolojan premier si considera ca acesta din urma ar trebui sa aiba curajul sa candideze si pentru Parlament. "Nu cred ca domnul Traian Basescu are vreo intentie reala sa-l numeasca vreodata premier pe Theodor Stolojan. Stolojan trebuie sa candideze pentru Parlament, si nu trebuie sa se teama de lupta cu electoratul", a afirmat Geoana.

De asemenea, liderul PSD nu-l considera pe Stolojan un lider politic autentic, desi ii recunoaste calitatile si sustine ca are un anumit respect fata de acesta. "El a facut parte din PNL. Daca nu ai sustinerea partidului tau, este ca un fel de butaforie, un premier de carton. Este ca atunci cand se faceau poze de la Casa Alba cu silueta din carton a lui Bill Clinton', a adaugat Geoana.

Potrivit presedintelui PSD, presedintele Romaniei nu poate, conform Constitutiei, 'sa ia clovnul de pe strada pentru a-l pune premier', ci trebuie sa se consulte cu partidele politice. 'Ideea ca presedintele este un fel de dictator de pe mosie care pune premierul nu este adevarata. Poporul roman decide care-i sunt conducatorii". In acest sens, Geoana sustine ca se doreste in mod periculos omorarea votului uninominal, prin incercari concertate din partea PRM si PD-L. "PRM se teme ca nu intra in Parlament, si acest lucru este de inteles, dar PD-L, care a clamat atat de mult ca vrea vot uninominal, acum incearca sa schimbe regula jocului pentru ca este disperat ca pierde alegerile. Alianta PRM-PD-PNG este un pericol letal pentru Romania', a sustinut Geoana.

Liderul PSD a facut si o promisiune celor care vor vota pentru PSD, aceea ca niciun viitor ministru PSD nu va mai profita de pe urma functiei pe care o are. "Atat timp cat esti ministru in Guvernul Romaniei trebuie sa fii neprihanit ca Fecioara Maria. Trebuie sa avem un sistem rusesc in care ne sa ne uitam pe unde intra si ies banii', a spus Geoana.