Radu Moraru continua in emisiunea "Nasul" (B 1TV) sa traga un semnal de alarma in privinta modului in care se distribuie si contorizeaza consumul de gaz.

Europarlamentarul Dragos Florin David a facut o interpelare in plenul Parlamentului European sustinand ca factura la gaze a romanilor este incarcata din cauza sistemului gresit de contorizare si de calculare a consumului.

Gazul se masoara in mc si facturati in kw/h cetatenii nefiind in masura sa verifice consumul real, acesta fiind rezultatul unei formule matematice discutabile, ca parametrii luati in calcul, a sustinut in PE Dragos Florin David.

Totodata, aparatele de masurare a volumului de gaz montate la consumatori coreleaza consumul de gaz cu temperatura exterioara, fapt inadmisibil atata timp cat gazul este transportat prin conducte ingropate in pamant unde temperatura este constanta. Toate acestea duc o la o marire a facturii.

"Eu nu zic ca e rau sa factureze calitatea in kw/h. Problema e de masurare fiindca nu pot niciodata sa verific cat consum si asta e complet aberant", a declarat Dragos Florin David.

Europarlamentarul roman a dezvaluit la "Nasul" ca presedintele PE, Hans-Gert Pöttering s-a aratat nedumerit de acest sistem de contorizare a consumului la consumator si i-a dat asigurari ca lucrurile se vor schimba.

Moderatorul l-a atacat si pe premierul Tariceanu sustinand ca iesirea acestuia de luni cand a anuntat ca nu vor fi scumpiri la gaze este o iesire de avarie data fiind apropierea alegerilor.

Radu Moraru spune ca a fost informat din interiorul Ministerului de Finante de tensiunile existente in sanul Guvernului deoarce nu mai exista bani pentru marirea pensiilor si a salariilor profesorilor si nu se stie de unde se pot lua acesti bani.

Jurnalistul a continuat sa ceara demisia conducerii Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) acuzandu-i ca au interzis prin ordin sa nu fie facute publice datele care justifica pretul reglementat la consumatorul final.

Cum functioneaza contorul