Saptamana aceasta a adus un nou episod din seria „A Journey into Wine” cu Isabelle Legeron, dedicat vinurilor din Ungaria, Romania si Bulgaria. Realizatoarea poposeste de aceasta data in doua puncte „fierbinti” de pe harta viticola a vecinilor maghiari: Eger si Tokaj, doua localitati care au devenit sinonime cu vinul de calitate.

Tokaj este o regiune viticola istorica, unde continua sa fie produs deja de 450 de ani vinul licoros de Tokaj (Tokaji aszú) celebru in intreaga lume, cunoscut ca "regele vinurilor, nectarul regilor". Tokaj este un vin produs pe dealurile regiunii vulcanice Tokaj-Hegyalja, aflata la aproximativ 200 km nord-est de Budapesta.

In aceasta regiune viticola, situata pe partea de nord-est a Ungariei, a fost gasita o frunza fosilizata de o specie de vita-de-vie straveche, considerata soiul original, comun tuturor soiurilor existente in ziua de azi. Deci se poate spune, ca vita-de-vie este intr-adevar indigena si naturala la Tokaj.

Aceasta se datoreaza microclimei exceptionale, solului creat de activitati vulcanice si post vulcanice, pozitia favorabila a dealurilor si cetii de toamna care se ridica de pe raurile Bodrog si Tisa, iar fermentatia vinului este ajutata de un mucegai special care acopera peretii pivnitelor.

Doar sase sortimente de struguri sunt folosite pentru producerea vinului de Tokaj: Furmint, Harslevelu (Lindenblattriger in Germania sau Feuille de Tilleul in Franta), Muscat Galben (Sargamuskotaly), Zeta (obtinut din incrucisarea soiului Furmint si Bouvier), Koverszolo si Kabar.

Cele mai cunoscute vinuri din aceasta regiune sunt cele de tip Szamorodni si Aszu. Tipul Szamorodni denumit initial fobor (primul vin), apoi prin 1820 popularizat de comerciantii polonezi sub numele de samorodny, este obtinut din soiurile Furmint, Muscat Galben si Harslevelu atacati in mare parte de mucegaiul nobil (botrytis cinerea), rezultand un vin sec sau demisec, acid, cu un continut scazut de zahar dar avand o concentratie alcoolica de 14%.

Faimosul Aszu este un vin de desert, obtinut in special din boabele strugurilor Furmin si Harslevelu. In toamnele lungi si insorite, lipsite de precipitatii, sub influenta mucegaiului nobil, boabele se stafidesc prin evaporarea apei, fiind apoi culese manual.

Vinul Tokaj Aszu se obtine prin amestecul pastei rezultate din boabele stafidite cu must sau cu vinul nou. Concentratia acestuia este determinata de numarul de puttony (unitate de masura folosita pentru pasta din boabele stafidite) adaugate la o cantitate de 136 de litri de vin nou.

In functie de acest amestec sunt produse Tokaj de 3, 4, 5 si 6 puttony; spre exemplu un Tokaj Aszu 3 puttony este obtinut din amestecul a trei masuri de pasta (66 kg) si 136 litri de vin proaspat, maturat cel putin 5 ani in butoaie de lemn. Eszencia (esenta) denumita si nectar, reprezinta unul dintre cele mai exclusiviste vinuri din lume, desi in mod normal nu poate fi denumit vin, datorita enormei concentratii de zahar, rezultand un produs final cu o concentratie alcoolica de 5-6 grade.

Eszencia e sucul rezultat din stoarcerea primara a boabelor stafidite, avand o concentratie a zaharului de 500 – 700 grame/litru (in ultimii ani ajungand pana la 900 grame/litru). In general e folosita pentru adaosul la vinurile de tip aszu, dupa ce in prealabil a fermentat aproximativ 4 ani. Aroma si parfumul sunt inegalabile, fiind foarte bine pastrate chiar si dupa o perioada de 200 de ani de invechire.

Potrivit legendei, primul Tojkaj Aszu a fost produs de Laczko Mate Szepi in anul 1630 (in emisiunea de pe Travel Chanel, Issabela viziteaza podgoria unuia dintre urmasi lui Szepi), desi prima mentiune despre acest soi apare in „Nomenklatura” lui Fabricius Balasz Sziksai in 1576. Cert este ca, in anul 1730 se stabileste zona cu denumire de origine controlata Tokaj si o clasificare a vinurilor produse aici.

In ciuda faptului ca acesta este un vin unic cu o denumire ungureasca, producatorii locali sunt loviti de o competitie puternica venita din partea unor diversi producatori din Europa, S.U.A. si Australia ce utilizeaza denumirea originala sub variate forme.

Slovacia este singura tara care poate utiliza denumirea de Tokaj, in urma unui acord incheiat intre guvernele ungar si slovac. In urma destramarii Imperiului Austro-Ungar o mica parte din regiunea Tokaj intra in posesia slovacilor, actualmente aceasta zona cuprinzand aproximativ 600 de hectare folosite pentru producerea acestui vin.

Datorita cerintelor si conditiilor deosebite de vinificare, vinurile aszu de calitate sunt produse in cantitati mici, la preturi deloc neglijabile, un Tokaj Aszu 6 puttony ajunge la 150 de euro sticla, iarasi o Eszencia poate costa peste 300 de euro.

La o degustare de vinuri Tokaj Aszu organizata in Bucuresti de un distribuitor maghiar, cineva remarca asemanarea acestora cu Grasa de Cotnari, cat si speranta ca producatorii nostri vor incerca obtinerea unor vinuri superioare dulci, altadata prezente notabile in competitiile internationale.