Marinov Zikolov a lucrat pentru serviciile secrete romanesti aproape zece luni, incepand cu iunie 2008, sustine Realitatea TV, citand referatul prin care procurorii DIICOT au cerut arestarea acestuia, alaturi de militarul roman, sub acuzatia de spionaj.

Intr-un pasaj din referatul prin care procurorii DIICOT au propus arestarea se specifica: "De la sfarsitul lunii iunie 2008 a avut loc desistarea inculpatului, in sensul ca a anuntat autoritatile competente ale statului roman in legatura cu activitatea ilicita, contribuind la descoperirea si tragerea la raspundere a celui vinovat de comiterea infractiunii contra sigurantei statului".

Potrivit sursei citate, agentul bulgar, despre care SRI sustinea ca este angajatul altor servicii de specialitate din strainatate, le-a prezentat anchetatorilor romani activitatile pe care le-a desfasurat in tara noastra, inclusiv lista colaboratorilor din mai multe tari.

Rusia neaga orice implicare

Pe de alta parte, Serviciul de Informatii Externe al Rusiei a negat vehement orice legatura cu atasatul militar al Ucrainei in Romania, Serghei Ilnitki, care a fost expulzat luni. Potrivit gandul.info, care citeaza portalul Svobodnaia Pressa, Rusia doreste sa se distanteze de aceasta problema.

"Este pomenit cumva SVR undeva in informatiile despre acest incident? Atunci aceasta intrebare nu ne priveste pe noi, ci pe diplomatii ucraineni. Doar un atasat militar ucrainean, nu unul rus a fost expulzat luni din Romania", a raspuns purtatorul de cuvant al SVR, Serghei Ivanov, dupa ce a fost intrebat daca informatiile colectate de atasatul militar expulzat ajungeau in Rusia.