Ei stiu ca Traian Basescu nu poate fi batut in alegerile prezidentiale din toamna, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa incerce, a declarat Emil Boc in emisiunea Nasul (B1 TV).

Premierul sustine ca se va lupta in negocierile cu FMI ca TVA-ul si cota unica sa nu fie marite, deoarece prima taxa ii va afecta grav pe cei cu venituri mici, iar marirea cotei la un 18% ar afecta pe intreprinzatori.

Acesta admite insa ca nu poate afirma cu certitudine ca acestea nu vor fi marite in final la presiunea FMI.

N-am majorat pensia pana la 45% din salariul mediu pe economie, dar am promis in campanie ca aceasta tinta incercam sa o atingem pana in 2012. Trebuie sa le spunem romanilor ca nu putem oferi mai mult de atat, iar ca sa oferim pe viitor mai mult e nevoie sa facem sacrificiile si investitiile de acum, spune Boc.

Cumulul pensiei cu salariul la stat

Daca o persoana care este pensionar lucreaza si la privat nu este nicio problema. Problema este cat isi permite statul roman in vreme de criza sa dea si salariu si pensie de la stat. Sunt pensionari in Romania de ordinul miilor care beneficiaza in fiecare luna la pensie de o sponsorizare de la stat, din banii si taxele pe care-i dam fiecare.

El ar trebui sa primeasca 20 de milioane pe baza contributiilor la asigurarile sociale dar, pentru ca beneficiaza de acele legi speciale, el primeste pe luna 100 de milioane de lei. Ia aceasta pensie de 100 de milioane si se reangajeaza uneori chiar pe aceeasi functie.

Vrem sa gasim insa o cale de echilibru de a nu afecta pensionarii cu pensii mici, profesorii, persoanele cu dizabilitati etc. Vrem sa stabilim un plafon pentru ca toti pensionarii care au o pensie pana la valoarea unui salariu mediu brut pe economie (1.500 ron) sa poata cumula pensie si salariu de la stat.

Promisiuni

- se lucreaza la reducerea numarului de taxe

- se vor reanaliza redeventele pentru contractele de exploatare petroliera

- vom face tot posibilul pentru deblocarea creditarii

- alimentele se vor ieftini