Premierul Emil Boc s-a aflat, luni seara, la TVR 1, in cadrul unei 'Editii speciale', unde a vorbit despre Legile Educatiei, despre situatia de la Spiru Haret, despre disponibilizari si negocierile cu FMI. Emil Boc si-a atacat colegii de coalitie spunand ca PSD a tot amanat discutiile pe aceasta tema si ca azi nu au facut decat sa caute noi pretexte pentru a nu-si asuma raspunderea.

Emil Boc a argumentat de ce nu a fost vorba despre o adoptare in graba sau pripita spunand ca discutiile se poarta de mult pe aceasta tema: "Am venit cu d-na ministru Andronescu in luna aprilie la guvern si am spus ca pe baza lui vom incepe constructia legilor Educatiei si le vom aproba in aceasta vara ca sa avem anul scolar si universitar cu noile legi incepute. Am atentionat-o pe d-na ministru de mai multe ori in Guvern - nu se intampla nimic!". Pana in 14 august s-a dat un nou termen. "Acum ce sa mai astept? Sa astept iarasi o inventare a unor motive suplimentare?"

Premierul sustine chiar ca actualul Guvern ar putea sa cada si si-ar putea da demisia daca Legile Educatiei nu vor fi adoptate.

"Mergem in Parlament si cei care nu doresc, nu voteaza. Asta este: cade Guvernul. Asta este solutia. Dar eu nu o sa stau tot timpul acum, repet, ca va cadea Guvernul si sa nu fac nici o reforma, asta ar insemna sa stau patru ani si sa nu se intample nimic, de teama ca maine voi pleca acasa. Sa stiti ca un prim-ministru care pleaca acasa este un prim-ministru fericit in perioada de criza, dupa greutatile pe care le are. Am o meserie de cadru didactic universitar, asa ca nu tin cu forta de scaunul pe care il am.", a declarat Emil Boc.

Despre negocierile cu FMI

Seful Guvernului afirma ca este convins ca FMI va da drumul celei de-a doua transe din imprumutul stand by fiindca, pentru primele sase luni, Guvernul Romaniei si-a respectat angajamentele, iar evaluarea, facuta impreuna cu Fondul, denota, pe de o parte, responsabilitate si seriozitate, iar pe de alta parte, vointa politica de a face ceea ce trebuie.

Emil Boc a explicat si destinatia banilor primiti de la Fond: "Pana acum e bine sa stie toti romanii ce bani s-au incasat si de unde, din imprumutul acesta despre care s-a vorbit ca este de 20 de miliarde de euro. 5 miliarde de euro au plecat de la FMI la Banca Nationala a Romaniei pentru consolidarea rezervelor valutare ale tarii si pentru a se putea diminua rezervele minime obligatorii, astfel incat sa existe mai multi bani pe piata si prin corelarea politicii Bancii Nationale cu politica Guvernului, sa mentinem un curs stabil intre euro si leu...Acum, banii trebuiau sa mearga la Banca Nationala, asa era acordul initial. Acesti bani, dupa toate probabilitatile, vor veni la Guvern, pentru a putea ajusta deficitul bugetar pe care il avem".