Ministerul Muncii va incerca sa-i convinga pe bugetari sa ceara intrarea in concediu fara plata pe cale amiabila, fara sa mai fie nevoie de o lege in acest sens. Marian Sarbu a declarat pentru RFI ca sindicatele ar trebui sa accepte situatia, pentru simplul motiv ca situatia economica a tarii nu este tocmai buna.

"Ar urma, eventual, sa discutam cu sindicatele din zona bugetara a Ministerului Muncii cam care ar fi criteriile pentru eventuale disponibilizari, inclusiv in ce masura acele zece zile de concediu fara plata, daca n-am putea eventual sa gasim solutii ca unii dintre colegii nostri sau cei care sunt si functionari publici si functionari contractuali sa solicite si acest concediu de zece zile neplatite sa fie luat pana la sfarsitul anului, eventual in transe sau tot odata, pe cale amiabila, adica fara sa mai fie nevoie neaparat de un act normativ", explica ministrul PSD.

Marian Sarbu spune ca sindicatele ar trebui sa accepte situatia, pentru simplul motiv ca situatia economica a tarii nu este tocmai buna.

El sustine ca intrarea in concediu fara plata ar putea salva locuri de munca: "De ce ar accepta un functionar public ? Eventual pentru a evita restructurari masive in anii care vin sau in anul care vine, pentru a evita alte masuri care pot fi mai dureroase si in general pentru a salva locurile de munca inclusiv in domeniul bugetar".

Sarbu: Disponibilizarile masive ar trebui evitate

Marian Sarbu spune ca disponibilizarile masive trebuie evitate deoarece "in acest moment, inclusiv in sistemul privat este din ce in ce mai greu de gasit un loc de munca, locurile de munca reprezinta principala preocupare si principala discutie pe care o vom avea in lunile urmatoare cu sindicatele si patronatele. Pana cand nu iesim incetul cu incetul din situatia economica complicata in care ne aflam, masuri de acest tip sunt de asteptat si eu ma bazez si pe intelegerea oamenilor, nu numai pe fortarea Guvernului".

Sarbu a declarat ca exista bani pentru plata ajutoarelor de somaj. "Am luat masurile ca in cazul unor cresteri ale cifrelor, o crestere a numarului de someri, sa avem resursele necesare pentru a plati toate obligatiile. La sfarsitul anului - imi mentin acest punct de vedere care cel putin in acest moment este acelasi cu al Comisiei Nationale de Prognoza - vor fi in jur de 600 de mii - 620 de mii de someri".

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat marti ca absolut toti salariatii din sistemul public vor avea zece zile neplatite pina la finalul anului 2009. Economia la bugetul de stat se va realiza fie prin acordarea unui concediu fara plata de zece zile, fie prin reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore pentru o perioada determinata, a declarat Pogea. Pogea a mai spus ca vor fi concedieri in aparatul public local.