Romania nu are forta altor tari din spatiul Uniunii Europene, care au trecut deja pe plus in trimestrul doi. Franta, Germania si Japonia au anuntat ca au iesit din recesiune, in timp ce economia Romaniei a scazut cu aproape noua procente in trimestrul doi, a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu, intr-un interviu pentru RFI. Ministrul considera insa ca economia tarii noastre se va relansa anul viitor.

"Trebuie sa privim realist lucrurile. Romania nu are nici pe departe nici forta Frantei, nici forta Germaniei, nici forta Japoniei. Romania este ca un bolnav care si raceste, spre deosebire de celelalte tari care reprezinta un organism sanatos din punct de vedere economic si care au cu totul si cu totul alte resurse pentru a depasi situatia de criza economico-financiara in momentul de fata. Romania nu poate sa tina pasul cu aceste tari. Este dependenta in special de tarile membre UE, deoarece comprimarea economica din ultima perioada este un efect majoritar al scaderii exporturilor, deci dependentei de pietele europene in principal. Revenirea Uniunii Europene inseamna o premisa importanta si pentru revenirea economiei romanesti."

De asemenea, ministrul Adriean Videanu sustine declaratia sefului statului, care afirma recent ca sunt sanse ca Romania sa iasa din recesiune in ultimele trei luni ale acestui an, cel tarziu in prima parte a anului viitor.

"Categoric, este si evaluarea pe care noi am facut-o cu Fondul Monetar International. Previziunea Fondului pentru 2010 este plus 0,5. Eu sunt un pic mai optimist din punctul acesta de vedere, dar foarte important este ca si noi si FMI vedem in anul 2010 relansarea economica a Romaniei."

Ce vor rezolva cele 32 de masuri ale coalitiei guvernamentale pentru combaterea crizei economice? Mediul de afaceri sustine ca aceste masuri nu stimuleaza forta de munca, angajarea.

"Este cu totul si cu totul eronat, este unul dintre obiectivele importante pe care le avem in momentul de fata, dar angajarea trebuie corelata si cu productivitatea medie la nivel national. Nu exista un singur obiectiv, pentru ca am putea sa rezolvam aceasta problema maine, angajam tot poporul roman, ii angajam maine, fara sa tinem cont de ceea ce inseamna productivitatea. Deci trebuie un balans intre cele doua masuri, nevoia de a mentine locurile de munca si din punctul nostru de vedere ca cea mai importanta masura de a depasi aceasta criza, corelat insa cu nivelul de productivitate medie pe ramurile de activitate."