Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat la RFI Romania ca va suspenda hotararea Guvernului prin care tara vecina a introdus vize pentru cetatenii romani. Cel mai probabil, formalitatile vor fi gata pana cel tarziu vineri, masura urmand sa intre in vigoare imediat.

  • “Avand in vedere ca Parlamentul nu are dreptul sa anuleze hotararea Guvernului, dar aceasta decizie contravine hotararii Parlamentului, care a stabilit intrare libera pentru toti cetatenii UE, ma voi folosi de dreptul dat prin Constitutie si ca presedinte interimar voi suspenda aceasta hotarare a Guvernului. Cel mai probabil, romanii vor putea intra in Republica Moldova fara viza, sambata sau duminica. Masura va fi aplicata imediat”, a explicat Mihai Ghimpu.

Fostul presedinte Vladimir Voronin a decis sa introduca vize pentru cetatenii romani, in urma protestelor declansate in aprilie 2009, la scurt timp dupa alegerile parlamentare care au scos oamenii in strada. Masura a fost criticata de mai multi oficiali europeni, care au cerut Chisinaului sa intre in legalitate.