Europarlamentarul PNL Renate Weber, fost consilier al presedintelui, a declarat la RFI Romania ca vede ideea lui Traian Basescu ca pe o tentativa de manipulare electorala si crede ca initiativa presedintelui ar incerca sa deturneze atentia electoratului de la insuccesele mandatului sau de 5 ani.

"Mi se pare ca aceasta declaratie este un semn al disperarii care l-a cuprins pe presedintele Basescu, pentru ca este evident ca scade in sondaje si ca populatia s-a cam saturat de tipul acesta de democratie originala pe care o practica. Este semn al disperarii pentru ca aducerea acestei teme ca subiect de referendum in acelasi moment cu alegerile prezidentiale dovedeste ca presedintele Basescu nu mai poate apela la temele cu care a castigat alegerile in 2004. Acesta stie ca sta dezastruos dupa mandatul sau de 5 ani si atunci vrea sa acopere acest dezastru introducand o alta tema, tema parlamentului unicameral", a declarat Renate Weber.

Intrebata daca pariul presedintelui ar fi unul castigator si daca populatia ar agrea ideea unui parlament redus, Weber a raspuns: "Sigur. Da. Dar asta inseamna sa-ti bati joc de democratie, sa manipulezi mijloacele democratice si sa vii cu o agenda pe carede fapt ai scos-o acum, repede din buzunar, ca un scamator de foarte slaba calitate".