Fostul presedinte Ion Iliescu spune la RFI ca PSD nu inchide calea discutarii cu PDL privind formarea viitorului Guvern. Primarul Sibiului, Klaus Johannis indeplineste conditiile unui om echidistant, declara presedintele de onoare al PSD. Faptul ca PDL il sustine tot pe Emil Boc ca prim-ministru este straniu, mai afirma Ion Iliescu.

I.I.: PSD a spus ca doreste mai intai sa se consulte cu partidele si apoi sa mearga la Cotroceni cu propunerile proprii. Asa, imediat dupa motiune, consultarea a fost absolut inutila, s-a vazut si din discutiile presedintelui cu ceilalti.

Rep: Inteleg ca negociati doar cu partidele care au sustinut motiunea, nu si cu PDL ?

I.I.: Ba si cu PDL, nu inchidem calea discutarii si cu ei, dar deocamdata e vorba de un punct de vedere comun, o pozitie comuna exprimata cu prilejul motiunii si care trebuie sa se finalizeze cu o propunere comuna.

Rep: Ati prefera varianta unui prim-ministru independent. De ce tocmai Klaus Johannis ?

I.I.: Pentru ca intruneste aceasta perceptie a unui om echidistant si ceea ce este important acum, cand nu mai avem un Guvern legitim si se apropie alegerile prezidentiale sa existe un Guvern care sa asigure alegeri echitabile, plus sa gestioneze treburile curente pana la finele anului. Acum nu se pune problema unui Guvern de mandat lung. E o situatie de criza guvernamentala, acest Guvern nu poate sa mai gestioneze treburile si sa asigure alegeri echitabile, e problema cheie a momentului si la acest moment este nevoie si este punctul de vedere care s-a desprins dintr-o majoritate parlamentara, de un Guvern care sa poata asigura in conditii normale, echitabile, alegerile prezidentiale. Noul presedinte isi va intra abia in functiune cu misiunea sa de a relua niste consultari si de a deschide o discutie pe aceasta tema.

Rep: Dar de ce ar tine cont Traian Basescu de propunerile PSD, PNL si UDMR ?

I.I.: Daca ar avea ratiune, ar trebui sa tina cont, dar sigur, pot fi tot felul de surprize.

Rep: De ce ati spus ca nu inchideti usa PDL-ului ?

I.I.: Din motive de relatii civilizate. Deja ei s-au desprins de restul, isi sustin in continuare propriul premier, asta este lucrul mai straniu, un premier care a cazut printr-o motiune de cenzura, decenta ar impune sa se abtina de la asa ceva.