Presedintele Traian Basescu a fost miercuri seara invitatul emisiunii "Tema zilei" (TVR 1), unde a a anuntat ca joi va emite decretul privind convocarea referendumului pentru parlament unicameral. Presedintele a reactionat astfel dupa ce solicitarea sa privind organizarea referendumuluia fost respinsa miercuri de Parlament. Seful statului a vorbit si despre lansarea sa la prezidentiale spunand ca nu vrea "sa se declare infrant de sistem" si "pariaza" ca, guvernul Croitoru are mai multe sanse de a fi investit.

Despre lansarea candidaturii la Presedintie

  • N-as fi vrut sa se spuna acelasi lucru despre mine ca si despre Emil Constantinescu: ca m-a infrant sistemul.
  • Am obligatia sa validez primul mandat, care sa insemne castigarea unui nou mandat.
  • Am avut suficiente nereusite, nu am putut sa duc la capat programul cu care am castigat alegerile, dar am obligatia sa continui.
  • Imi dau sanse mari, chiar foarte mari (n.r. la alegerile prezidentiale). Pentru ca eu am avut un dezavantaj ca presedinte: s-a creat peste personalitatea mea o zgura de minciuna si n-am reusit sa ies zi de zi sa replic la fiecare. 
  • Trebuie sa le arat romanilor ca nu m-am schimbat: ca n-am facut compromisuri cu "sistemul ticalosit", ca n-am lucrat pe ascuns cu nimeni, ca n-am solicitat niciunui judecator sau procuror sa fabrice vreun dosar, ca familia mea n-a beneficiat de bani din bugetul de stat, ca nu mi-am angajat fiicele in administratie sau agentii.

Despre desemnarea premierului

  • Permiteti-mi sa spun ca ii dau mai multe sanse (n.r. guvernului Croitoru de a fi investit, fata de pronosticul de 50% avansat luni, intr-un interviu pentru HotNews.ro). Si n-am sa atac partidele, ci am sa vorbesc de contracandidat, de solutia alternativa pe care o sustin partidele coalizate in aceasta alianta ad-hoc.
  • Domnul Johannis s-a prezentat ca fiind omul liberalilor in faza initiala, pe urma imbratisat si de PSD si de UDMR. Eu stiu un lucru, si scuzati-ma ca intru in detaliile gandirii mele in desemnarea candidatului, PNL a fost partidul care a intrerupt acordul stand-by preventiv pe care Romania l-a avut in 2005, l-a intrerupt Calin Popescu Tariceanu, deci liberalii nu cred in relatia cu Fondul.
  • Anul acesta, cand s-a pus problema acordului cu Fondul, liberalii au fost impotriva. Si eu am gresit cand am spus initial ca nu avem nevoie de acord cu Fondul, dar am revenit asupra deciziei cand am primit estimarile specialistilor, care clamau necesitatea unui asemenea demers. Nu poti sa fii consecvent cand ai facut o eroare. Liberalii si acum sunt impotriva acordului cu FMI.
  • Domnul Johannis n-a vorbit nimic despre solutiile economice. Acum e prea tarziu. Acest om n-a spus nimic despre problemele actuale ale Romaniei. Faptul ca a venit ca exponent in principal al PNL-ului, care a atacat la Curtea Constitutionala toate legile pentru care noi ne-am anganjat in relatia cu Fondul, acest lucru a devenit pentru mine un mare semn de intrebare.
  • Nu puteam lua in consideratie o asemenea propunere, caci dansul a devenit si exponent al PSD-ului. Nu mai vorbim ca PSD a lucrat Legea salarizarii, Legea pensiilor, a plecat de la guvernare si acum e impotriva acestor legi.
  • Cred ca toate aceste argumente limpezesc faptul ca, nici daca aveau cu 50, 100 de voturi mai mult, pe mine nu ma impresioneaza ce-au facut astazi, legat de sustinerea lui Johannis.
  • Grupul de la Grivco - acei oameni stiu foarte putin despre situatia reala a Romaniei. Este un grup extrem influent, dar eu am o responsabilitate pentru ce s-ar putea intampla, sunt seful statului. Nimeni nu poate sa-mi spuna ca eu n-am nicio responsabilitate pentru ca domnul Geoana, Iliescu, Voiculescu, Hrebenciuc, impreuna cu Marko Bela si Crin Antonescu au stabilit altfel.
  • Eu am o singura mare obligatie, sa dau Romaniei solutia de care are nevoie acum. Si cred ca am luat decizia corecta pentru Romania. 
  • Am facut toate interventiile cu putinta pentru ca FMI sa vina in Romania sa faca o evaluare, indiferent care e situatia Guvernului. In zilele urmatoare vom sti daca Fondul va veni. Noi daca nu primim acesti bani, putem intra intr-o mare dificultate sociala.
  • Eu nu pot sa tratez lucrurile cu aceeasi usurinta precum partidele politice. Pentru mine desemnarea unui premier credibil, ca alternativa la premierul Emil Boc, care sa continue masurile luate, era esentiala. Ce sa fac eu cu un om care nici n-a citit acordul cu Fondul? Eu as fi vrut ca orice candidat la functia de prim-ministru sa fie constient de importanta acestui lucru (n.r. acordul cu FMI) si sa o spuna public.
  • Vicepresedintele american Joe Biden tine la Bucuresti un discurs extrem de important, care vizeaza politica fata de regiune. Vizita sa este un semnal extrem de pozitiv. Si cu ocazia asta, vreau sa spun ca cei care vorbesc despre izolarea Romaniei se balacesc intr-o mare minciuna.

Despre referendumul pentru unicameral

  • Maine voi emite decretul prin care voi consfinti organizarea referendumului pentru un parlament unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari de la 471 la maxim 300.
  • Acest referendum este parte din nereusitele din primul meu mandat, dar asta nu ma face sa dezarmez. Am mai avut ca proiect votul uninominal, n-am reusit sa conving partidele, m-am dus la referendum. Acum voi face acelasi lucru.
  • Suveranitatea poporului se exercita prin referendum. N-as vrea sa cred ca parlamentarii ar putea gandi sa nu respecte vointa poporului.
  • Timp de cinci ani am fost umilit aproape zi de zi peste tot la televizor, iar acest referendum este parte din Romania pe care eu o vad in viitor: un stat modern, cu structuri flexibile. In timp ce eu ofer o viziune electoratului, ceilalti ofera un program cu doar doua cuvinte: Jos Basescu!