Statul roman este hipercentralizat, slab, ineficient si risipitor. Opinia apartine candidatului UDMR la presedintie, Kelemen Hunor, care a declarat la RFI ca va milita pentru o descentralizare in toata tara, nu doar pentru autonomia Tinutului Secuiesc. "Eu sunt convins ca, in aceasta perioada, vom depasi o etapa in care exista un etnic maghiar, candidat cu sanse putine si oamenii spun: «Vai ce pacat ca e ungur!»".

"Voi propune o comparatie intre autonomia locala si statul hipercentralizat, care este un stat aparent puternic, dar in realitate e un stat ineficient, slab si risipitor. Daca punem aceste lucruri fata in fata, atunci fiecare cetatean va intelege - cand noi vorbim de autonomie, vorbim de posibilitatea comunitatilor locale de a decide in treburile care le privesc. Nu vorbim de altceva", a declarat Kelemen Hunor.

"Cetateanul nu mai are incredere in stat. Parca nu mai avem scopuri comune, un deziderat comun, dupa ce am intrat in NATO si Uniunea Europeana. Un candidat la Presedintia Romaniei despre aceste lucruri trebuie sa vorbeasca, nu despre autostrazi, poduri si sali de sport, care sunt foarte-foarte importante, dar e treaba Guvernului", crede candidatul UDMR.

Kelemen Hunor spera sa obtina voturi nu doar de la alegatorii de etnie maghiara, ci si de la romanii majoritari: "Eu sunt convins ca in aceasta perioada deja vom depasi o etapa in care exista un etnic maghiar, candidat cu sanse putine si oamenii spun: «Vai ce pacat ca e ungur!»". Vom obtine voturi si de la romani. Eu sunt convins ca scorul va fi undeva in jurul scorului obisnuit al UDMR. Nu va dau cifre, nici procente, pentru ca nu e momentul".

"Ar trebui sa ajungem intr-o faza in care nu mai conteaza etnia si nu mai plecam la o batalie cu mentiunea ca oricum nu vom castiga, pentru ca sansele egale trebuie sa fie pentru toti cetatenii, indiferent de etnie, de religie si trebuie sa conteze competenta, seriozitatea, daca vreti, experienta, viziunea despre viitor, despre viitorul Romaniei, despre viitorul societatii romanesti. Eu lupt si pentru acest lucru, pentru schimbarea mentalitatii", conchide Kelemen Hunor.