Ion Iliescu sustine, intr-un interviu acordat RFI, ca el este un avantaj pentru Mircea Geoana si nu un inconvenient, iar "cele 30 si ceva la suta reflecta tocmai sprijinul pe care i l-am acordat". Presedintele de onoare al PSD a afirmat ca referendumul este o demagogie ordinara, inventata de Basescu si care "nu are nicio finalitate".

Iata declaratiile facute de Ion Iliescu la RFI Romania:

  • Asta e o demagogie ordinara, referendumul acesta inventat de domnul Basescu, referendum care nu are nici o finalitate, pentru ca orice modificare a Constitutiei presupune - e o reglementare prin Constitutie - o actiune parlamentara, cu doua treimi de voturi in Parlament, pentru a putea promova niste modificari ale Constitutiei. Dansul a facut din aceasta chestiune o manevra electorala pentru alegerile prezidentiale. De fapt, trebuia respinsa, actiunea celor cinci ONG-uri era corecta, n-avea ce sa caute aceasta suprapunere pentru alegerile prezidentiale a unui referendum care nu are nici o finalitate, nu poate sa aiba o finalitate.
  • Eu cred ca daca priviti rezultatele votului, trebuie sa vedeti si alt aspect: domnul Basescu abia a trecut de 30%, el care avea cu un an - doi in urma cote inalte, peste 50%. Deci domnul Basescu si-a pierdut sprijinul unui puternic bazin electoral. Lumea s-a saturat de prezenta domnului Basescu in fruntea statului, care a fost factorul cel mai perturbator in viata publica, in fiintarea si in activitatea institutiilor de stat. Deci daca vreti este un vot anti-Basescu, limpede, clar. Deci eu cred ca la turul al doilea se vor redistribui voturile de la alti candidati spre domnul Geoana, deci un vot anti-Basescu.
  • Cred ca sunt un avantaj (n.red. Pentru Mircea Geoana), adica cele 30 si ceva la suta reflecta tocmai sprijinul pe care i l-am acordat. Pentru tara, in momentul de fata, cel mai important lucru este stoparea domnului Basescu.