Adrian Nastase declara ca este tot mai hotarat sa candideze la presedintia Partidului Social Democrat, precizand ca decizia o va lua la sedinta Consiliului National al partidului (for pe care il conduce) din 4 februarie.

El a criticat, la Realitatea TV, starea actuala in care se afla partidul, respectiv plecarile din PSD si discutiile despre excluderea unor membri.

Respingand ideea unei spargeri a PSD, Nastase a spus insa ca "partidul se poate topi precum inghetata", in momentul in care dispar "vigoarea, directiile".

"Cand mergi la vanatoare de mistreti nu tragi in iepuri, pentru ca sperii vanatul", a explicat fostul premier, adaugand ca, prin modul in care se deruleaza in prezent dezbaterea interna, PSD "ofera tinte false" inamicilor politici.

La presedintia PSD si-au anuntat candidatura pana in prezent Miron Mitrea, Mircea Geoana si Cristian Diaconescu. Presedintele PSD va fi ales la Congresul din 20 februarie.

Adrian Nastase nu a scapat ocazia de a mai face o metafora cu aroma gastronomica: "Partidul asta e ca un fel de tort cu blaturi succesive", a spus el, facand referire la FSN, PSDR sau PSD, o istorie pe care PSD trebuie sa si-o asume.

Intrebat cine ar putea face parte din echipa lui de conducere, Adrian Nastase nu a dat un raspuns clar, dar, intrebat specific despre anumite nume, a facut cateva caracterizari succinte, presarate cu ironii:

Mircea Geoana:

  • nu spun ca a fost luat prizonier de unii sau de altii, dar, neavand propria sa constituenta in partid, sigur ca a avut un moment greu intr-un partid care este foarte complicat
  • Mircea Geoana ar putea sa faca parte din echipa de conducere fara indoiala
  • S-a batut realmente mai bine decat am crezut in campanie
  • Infrangerea poarta un nume foarte clar - Mircea Geoana  - din cauza unor greseli foarte individualizate
  • El trebuie sa invete sa dea mesajul din stomac, nu sa-l transmita folosind foarte mult gesturile, uitandu-se in stanga si in dreapta, asa cum fac americanii

Victor Ponta

  • Il apreciez foarte mult si cred in continuare ca poate sa aiba un viitor foarte bun
  • Invatand sa stea mai mult la sedinte, sa vorbeasca mai putin la telefon, sa discute mai mult cu cei din tara, va reusi sa fie un lider puternic

Ion Iliescu

  • Cu dl. Iliescu am facut echipa de 20 de ani. Il consider un om extrem de intelept
  • Are foarte multa intelepciune pe care trebuie sa o folosim
  • Ce trebuie sa oferim noi in schimb? Putin respect

Adrian Nastase a afirmat ca este constient de imaginea care i-a fost creata in presa - arogant, acuzatii de coruptie - precum si de faptul ca aceasta perspectiva este foarte greu de schimbat rapid. "Nici nu imi propun lucrul acesta", a precizat el.

"Ei (membrii PSD) stiu ca sunt un om corect, care isi tine promisiunile, ca sunt un foarte bun organizator, ca am viziune si o anumita creativitate", a continuat fostul premier, precizand ca isi propune ca, daca ajunge presedinte al partidului, sa aduca inapoi o parte dintre membrii care au parasit PSD.

Unul dintre numele invocate de el este Valeriu Steriu.

El nu crede insa ca Gabriel Oprea ar putea reveni vreodata in PSD: "Doar cu forta am mai putea sa-l aducem inapoi. Ii place asa de tare in tabara cealalta incat nu cred ca ar veni inapoi".