Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a trimis sesizari oficiale Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului pentru a afla in ce conditii se face testarea vaccinului impotriva virusului AH1N1 pe copii, anunta RFI.

Institutia s-a autosesizat in acest caz dupa ce presa centrala a semnalat ca testarile pe acesti copii se fac contracost. Romania Libera scrie ca un parinte primeste 600 de euro pentru a-si supune copilul unor teste ale caror efecte sunt greu de anticipat.

Purtatorul de cuvant al ANPDC, Izabela Popa, spune, la RFI, ca, pentru a fi siguri ca drepturile copilului sunt respectate, este nevoie de mai multe informatii de la Agentia Nationala a Medicamentului.

"Conventia Europeana pentru Protectia Drepturilor Omului si a Demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei, ratificata de Romania in 2001, contine prevederile prin care persoanele isi pot da acordul. La copii trebuie sa isi dea acordul reprezentantul sau sau o alta persoana desemnata prin lege. Noi am realizat insa ca trebuie sa fie mai mult in legislatie, adica niste proceduri mult mai clare fata de ce zice Conventia pentru ca aceasta nu face nicio referire la remunerare, de aceea avem nevoie de mai multe informatii de la Ministerul Sanatatii. Agentia Nationala a Medicamentului trebuie sa aiba prevederi clare".

Agentia Nationala a Medicamentului exercita controlul asupra acestor studii clinice, modul cum functioneaza ele. "Legislatia europeana in materie mai stabileste ca testarea o faci doar daca prezinta un risc minim si o povara minima pentru persoana in cauza si daca se obtine in final un beneficiu pentru persoana in cauza", explica Izabela Popa.

Colegiul Medicilor: Sumele nu trebuie sa fie exagerate

Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, spune insa ca "este legal sa existe pentru subiectii unui studiu clinic, indiferent ca sunt adulti sau copii, o anumita indemnizatie, care acopera eventualele pierderi pe care un asemenea subiect ar putea sa le aiba.

Recomandarea este ca aceste sume sa nu fie exagerate in asa fel incit sa determine persoanele vulnerabile sa participe la un asemenea studiu".

In general, la astfel de studii e bine sa existe si o comisie de etica care sa supravegheze cercetarea, adauga presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie.