Potrivit estimarilor oficialilor FMI, rata somajului ar putea urca in acest an la 10%, urmand sa scada in partea a doua a anului, odata cu reluarea activitatilor economice. Insa acest procent ar putea sa fie atins deja, spune la RFI Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, avand in vedere ca multi oameni ramasi fara slujbe atat in tara cat si in strainatate nu se inscriu la Oficiul Fortelor de Munca.

Florin Pogonaru atrage atentia ca un nou val de someri va proveni din randul bugetarilor. Desi guvernul a anuntat ca de la 1 februarie reintra in vigoare somajul tehnic iar firmele care angajeaza persoane disponibilizate vor beneficia o perioada de anumite reduceri fiscale la plata CAS, este nevoie urgenta de masuri de reconversie profesionala, crede Florin Pogonaru. "Trebuie luate masuri active, nu doar somajul tehnic, ca in Polonia.

Pentru a face ca firmele sa nu dea oamenii cei mai buni, statul a finantat training-ul in firmele poloneze in mod masiv. In acest fel au fost pastrati angajatii cei mai activi".

In ceea ce ii priveste pe somerii din randul bugetarilor, si acestia trebuie ajutati sa-si gaseasca un loc de munca. Florin Pogonaru crede ca aceste oameni ar putea fi ajutati de exemplu "sa-si deschida firme de consultanta pentru accesare de fonduri europene, e nevoie de masuri de incurajare a sistemului privat sa-I angajeze pe acesti oameni."

Florin Pogonaru mai crede ca statul pune carul inaintea boilor si, in loc sa ia in primul rand masuri de mentinere a locurilor de munca se gandeste deja la masuri de stimulare a angajarilor. Reactia vine dupa ce premierul Emil Boc a anuntat ca pregateste un act normativ prin care patronii care vor angaja someri vor fi scutiti o perioada de plata asigurarilor sociale.