Este oficial: duty-free-urile nu mai au voie sa vanda tigari si alcool. Interdictia a intrat in vigoare inca de la sfarsitul saptamanii trecute printr-un ordin semnat de Ministerul de Finante. Dorel Fronea, director adjunct al Serviciului Roman de Supraveghere a Vamilor, spune la RFI Romania ca prin aceasta decizie contrabanda va scadea simtitor.

"Traficul ilicit cu tigarete din Romania provine din trei surse: frontiera cu Republica Moldova si Ucraina, portul Constanta si pana la emitarea acestui ordin, o alta sursa o reprezentau duty-free-urile. Acum aceasta sursa a disparut. Practic, contrabanda cu tigarete va scadea simtitor in perioada urmatoare deoarece a fost eliminata una din sursele de contrabanda", explica la RFI adjunctul Serviciului Roman de Supraveghere a Vamilor.

Dorel Fronea mai spune ca, tot in perioada urmatoare, activitatea de control se va intensifica la frontiera cu Republica Moldova si Ucraina respectiv in portul Constanta.

Intrebat daca exista riscul ca traficantii sa-si intensifice activitatea pe cele doua filiere, Dorel Fronea spune la RFI ca "exista acest risc, dar e totusi putin probabil".

In 2009 au fost confiscate 120 de milioane de tigarete ceea ce reprezinta un record in istoria vamii romane, cu trei milioane de tigarete mai mult fata de 2008.

De la inceputul anului, autoritatile au confiscat 24 de milioane de tigarete. Pana la sfarsitul anului, vama romana spera sa confiste peste 200 de milioane de tigarete, mai spune la RFI Dorel Fronea.

Amintim, Romania a devenit din tara de tranzit destinatie pentru traficantii de tigari pe fondul majorarii accizelor la tutun.