Casa Regala nu vrea sa vanda deocamdata Castelul Peles, iar daca o va face, statul roman va avea prioritate la cumparare, a declarat la RFI Romania Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale. Declaratia vine dupa anuntul referitor la negocierile dintre Ministerul Culturii si Familia Regala, in legatura cu prelungirea contractului de inchiriere a castelului de catre statul roman, contract care expira luna urmatoare.

Dupa ce declarase marti ca statul roman nu are bani pentru a cumpara castelul, Adrian Vasiliu afirma ca dorinta comuna este ca Pelesul sa ramana in proprietatea statului. In plus, mai precizeaza avocatul Casei Regale, castelul va fi deschis ca muzeu pe parcursul intregului an.

In alta ordine de idei, Adrian Vasiliu atrage atentia autoritatilor romane ca intretinerea castelului nu se face intr-un mod corect, motiv pentru care Pelesul a suferit degradari.

"Ministerul Culturii, care reprezinta Guvernul si-a exprimat dorinta de a prelungi contractul de inchiriere, care expira la intai martie, pe durata anului 2010, in cautarea fondurilor, pentru ca statul sa cumpere Pelesul. Nu exista nici cea mai mica posibilitate ca Pelesul sa nu fie in continuare muzeu si sa nu fie muzeu pe vecie, asa cum Majestatea sa, Regele si-a exprimat dorinta si cum si statul roman doreste. Conditiile de pret nu vor fi cele mai dure posibil, dimpotriva", declara avocatul Casei Regale.

"E nevoie ca acest castel sa fie bine intretinut. Sunt lucruri grave care se intampla acolo, sub administrarea statului, in sensul ca sunt mari degradari. Sunt lasati acolo tot felul de comercianti autorizati sau neautorizati sa practice un comert mai mult decat dubios, nu sunt pazite drumurile din interiorul Pelesului", conchide Adrian Vasiliu.

Luna trecuta, ministrul Culturii, Kelemen Hunor a declarat ca statul ar trebui sa isi exercite dreptul de preemtiune si sa faca disponibile fondurile necesare pentru rascumpararea Castelului Peles de la Familia Regala, in cazul in care aceasta va fi dispusa sa-l vanda.