Comisia de Condamnare a Comunismului a prezentat, luni, 22 februarie, primul raport privind desecretizarea arhivelor comuniste. Printre informatiile relevante este si cea precum ca Troica Speciala a NKVD-ului din Republica Autonoma Socialista Sovietica Moldoveneasca ordona, doar la o singura sedinta, ucidea a 200-300 de persoane. Corespondentul RFI la Chisinau, Valeria Vitu, a discutat cu vicepresedintele Comisiei, Igor Casu.

Rep: Care sunt concluziile principale ale primului raport privind desecretizarea arhivelor comuniste?

Igor Casu: Cel mai important lucru este ca am gasit dosarele Troicii speciale din Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca (RASSM) din 1937-1938. Potrivit acestor dosare, aproape 2300 de persoane au fost executate conform deciziilor institutiilor extra-judiciare, care au fost create printr-o hotarare a Comitetului Central al Partidului Comunistilor. Este o contributie esentiala la cunoasterea represiunilor politice in fostul teritoriu al RSSM. Ne gandim sa publicam un volum cu toate aceste condamnari, capetele de acuzare etc. Nici in Rusia nu s-au publicat asemenea date si va prezenta interes atat pentru cei din R.Moldova, cat si din strainatate.

Rep: Potrivit dosarelor desecretizate, au existat unele criterii de selectare a celor care urmau a fi condamnati, fie romani, moldoveni, ucraineni sau rusi?

Igor Casu: Aceste Troici au primit mandat de a condamna persoane iar numarul lor a fost precizat de catre NKVD-ul de la Moscova. Altfel spus, fiecare Republica autonoma, fiecare regiune a obtinut un fel de plan. Era ca in economie. Din start, se stabilea numarul „dusmanilor” poporului si respectiv, responsabili din administratia locala trebuiau sa indeplineasca acest plan. Din punct de vedere etnic, aici se gasesc persoane din diferite nationalitati, inclusiv romani si moldoveni. Printre capetele de acuzare care figureaza cel mai des in aceste condamnari exista „critica regimului colhoznic”, „critica in adresa partidului si a lui Stalin personal. Unii au fost condamnati precum ca ar fi fost agenti ai „Sigurantei romanesti” sau a unor servicii din alte tari, mai des este vorba de Romania si Polonia.

Rep: In raportul prezentat de Comisia pentru studierea si analiza regimului comunist totalitar se face trimitere si la deportari – cele din 1941, 1949. Nu se stie nimic, insa, despre soarta a 40 de mii de oameni. Ati aflat mai multe detalii?

Igor Casu: Potrivit unei scrisori, trimise de ministrul de interne al URSS lui Stalin, in 1950, numarul total al deportatilor se ridica la 95 de mii. In 1941, au fost deportati circa 20 de mii de oameni, iar in 1949 – 36 de mii. Nu stim cand au fost deportati ceilalti 40 de mii. Se pare ca o parte importanta dintre acestia sunt colaborationisti, adica cei care au servit drept jandarmi in armata romana. Potrivit documentelor Ministerului Afacerilor Interne, cateva mii de oameni au fost condamnati, printre acestia jumatate sunt moldoveni, romani, iar in rest - ucraineni, rusi, bulgari chiar si gagauzi.

Rep: Au fost desecretizate mai multe dosare ale Ministerului de Interne. Urmeaza, asa cum ne-a declarat presedintele Comisiei, si cele ale Serviciului de Informatii si Securitate.Va asteptati si la alte„surprize”?

Igor Casu: Ceea ce am gasit la Ministerul de Interne, condamnarile din 1937-1938 se refera la oameni simpli. Speram ca, deschiderea arhivelor SIS-ului, fostului KGB, ne va permite sa avem acces si la listele celor care au fost condamnati din randurile elitei de partid pentru ca, stim foarte bine ca, intreaga elita politica intelectuala a RSSM a fost decimata in aceasta perioada, in frunte cu presedintele consiliului de ministri de atunci, Grigore Stare.

El a fost invinuit de „nationalism” pe motiv ca, a luat in serios aceasta politica de latinizare, adoptata in 1932 cu acordul Moscovei si la initiativa acesteia. Avem si mai multi scriitori care au fost condamnati. Speram ca, toate aceste informatii le vom gasi la SIS.

De asemenea, membrii Comisiei vor putea analiza si dosarele celor care au fost persecutati in perioada post-stalinista. Ne referim aici la persoanele indezirabile, fie ca e vorba de studenti care au fost prinsi ca citesc literatura romaneasca sau citesc altceva, interzis de regim.

De asemenea, facem trimitere aici si la unele organizatii care au existat, ca de exemplu, Frontul Popular Patriotic care a solicitat 1972 conducerii de la Bucuresti, personal lui Ceausescu, ca sa ceara Moscovei retrocedarea Basarabiei, pe motiv ca atat Romaniei cat si Basarabia erau atunci state socialiste si, de ce nu sa fie realizata unirea celor doua state.

asculta interviul pe RFI