Un milion de someri este o estimare pesimista, dar nu imposibil de atins, afirma, la RFI, consiliera premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, care sustine ca, fara interventia Guvernului, somajul ar fi depasit de mult aceasta cifra. Pe de alta parte, ea acuza Cabinetul Tariceanu de "o smecherie macro-contabiliceasca" in legatura cu Fondul National de Dezvoltare.

Estimarea privind un milion de someri este pesimista, sustine Vass: "Cred ca este pesimista, sigur, nu imposibil de atins, dar nu cred ca vom atinge aceasta cifra a somerilor. Fara interventia masurilor guvernamentale, somajul ar fi depasit un milion de oameni".

Andreea Paul Vass spune ca fostul Guvern Tariceanu a facut o "smecherie macro-contabiliceasca", prin care a deturnat banii de la Fondul National de Dezvoltare, bani ce ar fi trebuit folositi pentru investitii.

"In anul 2008, Fondul National de Dezvoltare, care incasa banii din privatizari, ne-a lasat cu o datorie intre trei si patru miliarde de euro. De ce ? Pentru ca erau bani care ar fi trebuit bagati doar in investitii, asa era prevederea legala si printr-o smecherie macro-contabiliceasca au scos acei bani, au acoperit deficitul bugetar mult prea mare pentru anul 2008, care a avut crestere economica semnificativa si Fondul a ramas descoperit", declara Vass.

Pe de alta parte, consiliera premierului precizeaza ca impozitul forfetar se va aplica doar in 2010 in forma de anul trecut: "Decizia politica este foarte ferma de a pastra impozitul forfetar in formatul propus in 2009 doar pentru anul 2010. De la inceputul anului 2011, asteptam un proiect nou de lege care sa intre in vigoare, dar el este inca in lucru la grupul de experti de la Ministerul de Finante".

"Scopul major este de a-l aplica doar in sectoarele economice expuse la un grad de risc mare de evaziune fiscala. Bine, e usor sa spui restaurant, coafor, frizerie, dar mai exista cateva sectoare expuse, care sunt foarte sensibile din punct de vedere al fiscalizarii, cum este comertul cu cereale sau agricultura, in general, nefiscalizata, produsele accizabile - bauturi, alcool si asa mai departe, dar din pacate acestea nu vor intra in discutia despre impozitul forfetar", spune Andreea Paul Vass.