Mihai Gadea, directorul executiv al Antena 3, a anuntat luni seara in emisiunea "Sinteza Zilei", ca ii spune "bun venit din toata inima" lui Razvan Dumitrescu la Antena 3, jurnalistul care si-a dat demisia de la Realitatea TV spunand ca a resimtit in ultimul an presiune politica, scrie Mediafax.

"Am avut o serie de discutii care ne-au facut sa intelegem ca avem aceeasi dorinta de a ne face meseria in mod corect, de a spune lucrurilor pe nume si de incerca sa aflam adevarul", a spus Mihai Gadea, in prezenta lui Razvan Dumitrescu care a fost invitat in emisiunea "Sinteza Zilei".

In primele declaratii pe care le-a facut dupa anuntul privind demisia de la Realitatea TV, Razvan Dumitrescu a spus ca decizia sa nu este influentata de redactiile in care a lucrat, ci are legatura cu "presiunea politica" pe care a resimtit-o intre noiembrie 2009 si iunie 2010.

"Am in spate 20 de ani de presa si, daca fac comparatia cu extremitatile acestui interval, pot sa spun ca mi s-a parut in anul 2009-2010 mai greu sa fii jurnalist in Romania decat era in anul 1991 sau 1992 (...) Nu vreau sa se creada ca de vina sunt redactiile in care am lucrat. Nu au nicio legatura. E vorba de o anumita presiune care vine dinspre mediul politic. In 1991, in 1992, anii aia de zbucium, cu mineriade, cu oameni in strada, cu Piata Uuniversitatii, mi s-a parut ca pot sa fac meseria de jurnalist cu mult mai putine constrangeri din perspectiva presiunii politice decat in perioada noiembrie, decembrie 2009 si pana acum cand vorbim, luna iunie 2010. Nu e vorba de redactii in care am lucrat, multumesc tuturor celor pe unde am trecut si pe unde am lucrat si care mi-au facut sa ma simt un jurnalist liber. E vorba de presiunea politica", a spus Razvan Dumitrescu.

El a precizat ca a fost impresionat de solidaritatea pe care i-au aratat-o jurnalistii din zona concurentei.

"Sunt motive multe dintre ele poate subiective (...) Am fost extrem de placut impresionat de momentul in care suferind intr-o zona care are legatura cu presiunea politica, am vazut aceasta solidaritate a jurnalistilor in primul rand din zona concurentei. M-a miscat treaba asta foarte mult (...) Nu are nicio legatura optiunea mea cu atmosfera foarte buna pe care am trait-o acolo, dar solidaritatea asta dincolo de orice asteptare, unica, poate in ultimii ani, pe care am vazut-o din partea voastra, a fost momentul decisiv", a explicat Razvan Dumitrescu, spunand motivul pentru care a acceptat acest "nou drum" si raspunzand la o intrebare a lui Mihai Gadea.

Ulterior, in emisiunea "Sinteza Zilei" a fost difuzata o inregistrare dintr-o editie a talk-show-ului "Realitatea Zilei", pe care Razvan Dumitrescu a moderat-o la Realitatea TV, in care invitat a fost presedintele Traian Basescu, seful statului comentand imaginile in care parea ca loveste un copil.

Totodata, a fost difuzata si o inregistrare dintr-o emisiune de la OTV in care Traian Basescu afirma ca nu o sa-l uite niciodata pe Razvan Dumitrescu si ca moderatorul a trecut "pe la casieria" postului Realitatea TV a doua zi dupa emisiunea cu filmul in care seful statului parea ca loveste un copil. Razvan Dumitrescu a comentat la "Sinteza Zilei" replicile lui Traian Basescu, precizand ca intr-o prima faza nu a "dat nicio importanta acestor remarci ale domnului presedinte".

"Ce constat eu acum la rece este cu surprindere ca momentul asta "precis a trecut pe la casierie" seamana cu expresiile pe care le-am folosit a doua zi intr-o convorbire telefonica cu un oficial al postului, care vazand ratingul emisiunii - a fost un varf de 11 puncte de rating (...) - ii spun "incredibil, ce rating, extraordinar - treci pe la casierie".

Eu nu fac decat sa constat ca presedintele foloseste identic aceasta expresie, ne mai si asigura ca as fi trecut pe la casierie. Nu am trecut pe la casierie, nici prima nu am luat, pe la casierie treceam o data pe luna cand depuneam facturile pentru coproductia acestei emisiuni pe care am facut-o pe firma mea. Ma surprinde aceasta coincidenta de expresii pana la congruenta pe care presedintele le-a folosit", a mai spus Razvan Dumitrescu.

El a precizat ca a constatat ca "se intampla lucruri foarte bizare".

"La o luna dupa alegeri (...) cred am primit vreo 10 sau 11 mesaje ca (Traian Basescu, nr.) nu ma va uita (...) Nu le-am bagat in seama foarte tare pana la acel control al fiscului, care dincolo de cadrul legal in care s-a desfasurat, contine - pentru ca si legea romaneasca permite acest lucru - anumite elemente care te pot transforma intr-o carpa, indiferent daca esti nevinovat", a mai afirmat Dumitrescu.

Razvan Dumitrescu a mai spus ca inca mai cauta "episoade similare" dintr-o alta tara democratica, europeana, occidentala sau SUA sa existe "un presedinte care, intr-o forma chiar voalata, sa ameninte un cetatean al acelei tari".

Jurnalistul a precizat ca nu a semnat pana in acest moment un contract cu Antena 3. Totusi, Mihai Gadea a precizat ca pana in momentul de fata intre el si Razvan Dumitrescu a fost doar "o strangere de mana", insa in zilele urmatoare lucrurile "se va concretiza".

"Vreau sa-i spun bun venit din toata inima lui Razvan Dumitrescu la Antena 3", a mai spus Mihai Gadea.

Grupul de presa Realitatea Catavencu a anuntat, in 24 mai, incetarea colaborarii cu Razvan Dumitrescu, la solicitarea acestuia, incepand cu data de 8 iunie 2010.