Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat intr-o emisiune difuzata, duminca, la ProTv, ca, personal, considera ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune si un nou imprumut. Blaga a precizat insa ca acest lucru nu a fost discutat in Guvern.

Vasile BlagaFoto: Agerpres

"Personal, cred ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune si un nou imprumut", a precizat Blaga, citat de Mediafax.

El a aratat ca este preferabil, pentru cei "cu mintea limpede" sa ia bani cu o dobanda mica de la Fond si de pe piata interna si externa.

Blaga a spus ca, daca nu s-ar lua masurile pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, deficitul bugetar s-ar situa la 9,1-9,2% din PIB la sfarsitul anului, iar, pentru a face fata nevoilor, este nevoie de 11 miliarde de euro.

Potrivit lui Blaga, in actualele conditii, daca nu ar fi acordul cu FMI, de pe piata externa nu s-ar putea lua imprumuturi, un exemplu in acest sens fiind, potrivit ministrului, situatiile din Portugalia si Spania.

Liderul PDL a mai spus ca in cazul in care motiunea va cadea, iar Guvernul nu va aplica masurile asumate, deficitul va ajunge la 6,8% PIB, ceea ce ar inseamna ca ar fi nevoie de o finantare cu 8,4 miliarde de euro.

"Am primi 5,5 miliarde euro de la Fond, care s-ar duce la BNR, de la Comisia Europeana, care s-ar duce la Guvern, de la Banca Mondiala, care s-ar duce tot la Guvern si de la BEI si BERD. Mai ramane trei miliarde pe care ii luam de pe piata interna", a explicat Blaga.

El a mai spus ca are convingerea ca daca masurile pregatite de Guvern se vor aplica, nu vor creste taxele.

  • Vasile Blaga a mai declarat ca nu crede ca Guvernul va cadea in urma motiunii de cenzura si ca spera ca masurile de austeritate sa fie aprobate, in cazul unei sesizari, si de Curtea Constitutionala.
  • Ministrul Administratiei si Internelor a recunoscut ca stia din ianuarie 2009 de situatia dificila in care se afla Romania si ca, personal, regreta ca masurile de austeritate nu au fost luate de anul trecut.