"Nu exista venit in Romania care sa nu trebuiasca impozitat. Sper ca de la 1 ianuarie Guvernul sa nu vina cu o noua marire a TVA cu cateva procente, ci cu o decizie de impozitare a tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor, ca in orice tara civilizata", a afirmat, miercuri, la postul public de radio, presedintele Traian Basescu. Seful statului a atras atentia ca, in cazul in care "functionarimea" nu va fi redusa cu 20-25%, salariile bugetarilor risca sa ramana reduse cu 25% si dupa 1 ianuarie 2011 si a vorbit si despre posibilitatea unui nou acord cu FMI.Traian Basescu a marturisit ca nu a fost un partizan al solutiei maririi TVA, in conditiile in care "masura nu a operat cancerul din sectorul bugetar", si spera la revenirea TVA, in viitor, "undeva la 19%".

Traian BasescuFoto: AGERPRES

Traian Basescu, despre inundatii:

  • Este foarte dificil de anticipat ce resurse vor fi la dispozitie, s-a tot evitat sa se spuna cinstit cum stam. Noi suntem o tara care cheltuie 30% din buget pentru salariile din sectorul bugetar, 40% pentru sistemul de protectie sociala, in care includem si pensiile. 80% din veniturile bugetului de stat au destinatie fixa. Ne mai raman 20%, din care trebuie sa facem sa functioneze educatia, sanatatea, politia, jandarmeria, armata si asa mai departe.
  • Oricat am fi de demagogi, si la politicieni e o pasiune, realitatea este ca noi ne ducem tot bugetul de stat pe consum. Daca nu restructuram cheltuielile bugetului de stat, nu avem de unde sa facem mare lucru.
  • S-a facut un prim pas: restructurarea cheltuielilor cu institutiile, dar este doar jumatate. Trebuie sa restructuram si cheltuielile sociale.
  • Pentru functionarea sistemelor, trebuie sa imprumutam bani. Eu cred ca a venit momentul adevarului si sa mergem in buget in acele zone care ne iau orice perspectiva de dezvoltare a tarii.
  • Acum, dupa aceste inundatii, nu avem in buget nicio resursa sa imbunatatim situatia pentru eventuale alte inundatii la toamna sau la anul. Nu o spun cu cinism, o spun ca un semnal de alarma. Daca nu restructuram cheltuielile bugetare, nu vom avea ce sa facem cu nimic. Astazi sper ca va iesi o HG prin care la Saucesti sa se inalte acel dig.
  • Seful statului a acuzat trusturile Intact si Realitatea de o campanie de decredibilizare a autoritatilor, dupa recentele inundatii: In Romania trebuie sa starpim contrabanda, evaziunea fiscala, dar si minciuna. Am fost la Saucesti si acolo era o singura melodie: s-au dat bani de dig, iar primarul si ai lui i-au furat. Apoi m-am interesat, nu s-au dat bani de dig. Primarul de Bacau, dupa inundatii, si-a trimis oamenii in sat, care le-au spus oamenilor ca s-au dat bani de dig, dar s-au furat. Pana aici a ajuns mizeria unor oameni politici.
  • La Saucesti, o televiziune si-a trimis oamenii sa le arate satenilor: Uite aici s-au dat bani pentru dig si s-au furat. M-am documentat si m-am intors la Saucesti. Digul apartinea de Apele Romane, primarul nu a primit niciodata bani pentru asta. La Saucesti am gasit un sat gata sa il puna la stalp pe primar, pentru ca ar fi furat banii de dig.
  • As intreba cati bani a primit omul acela de televiziune ca sa faca treaba aceasta. Un ziarist a lansat o campanie, preluata apoi de trusturile de televiziune, ca familia presedintelui ar fi implicata in trafic de armament, dar ati vazut si doi ziaristi care il santajau pe seful ANI, ca sa afle taine din dosare de oameni politici, doi ziaristi care dau lectii si pe la TVR, si pe la televiziuni private.

Traian Basescu, despre impozite si cursul leu-euro:

  • Nu exista venit in Romania care sa nu trebuiasca impozitat. Sper ca de la 1 ianuarie Guvernul sa nu vina cu o noua marire a TVA cu cateva procente, ci cu o decizie de impozitare a tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor, ca in orice tara civilizata.
  • Stiu ca va fi o declaratie extrem de mediatizata, mai ales de demagogi. Demagogii au urlat de scaderea pensiilor, iar dupa marirea TVA-ului din cauza ca nu au putut fi reduse pensiile, urla ca de ce a crescut TVA-ul.
  • De obicei nu comentez deciziile CCR, insa decizia privind neconstitutionalitatea reducerii pensiilor a fost o abordare politica, nu una constitutionala.
  • Daca ne mai imprumutam o data, aceasta e solutia pentru distrugerea viitorului Romaniei. As fi de acord sa mai luam un imprumut in 2011, doar daca toti banii se duc in dezvoltare.
  • Ar fi o crima sa privatizam ce mai este de privatizat in Romania, iar banii sa se duca in consum. As fi de acord cu acest lucru doar daca banii se duc in dezvoltare, in constructia de autostrazi.
  • Nu sunt un partizan al solutiei maririi TVA-ului, masura nu a operat cancerul din sectorul bugetar. Trebuie sa privim, insa, lucrurile, asa cum sunt ele. O astfel de masura va eroda puterea de cumparare mai mult decat ar fi facut-o scaderea pensiilor.
  • Mi-am asumat anuntul cu reducerea pensiilor. Mai exista si varianta impozitarii pensiilor. Saracia pensionarilor e de 15%, iar in zona tinerilor e mai mare. In Romania, 800.000 de oameni care nu au contribuit niciodata beneficiaza de pensie.
  • Banca Nationala, in mod cert, va mentine un curs convenabil. Putem avea totala incredere. BNR are si stiinta, si resursele de a tine un curs de schimb convenabil pentru toata lumea.

Traian Basescu, despre reducerea cheltuielilor:

  • Acum se merge pe anvelopa reducerii cu 25% a salariului fiecarui salariat din sistemul bugetar, iar pana la 1 ianuarie, ministrii au timp sa isi faca toate evaluarile, pentru a se face o reducere cu 20% sau 25% a functionarimii. Daca se face aceasta reducere, de la 1 ianuarie, se poate reveni la salariile initiale. Daca nu, salariile vor ramane reduse cu 25%.
  • Avem foarte multi pensionari cu varsta de 40-45 de ani. Trebuie vazut cu pensiile de invaliditate, mi se pare un domeniu de frauda. Nu era treaba presedintelui, ci a Guvernelor, care trebuiau sa verifice cand au vazut ca li se umfla cheltuielile. Unii n-au amigdale si sunt pensionati pe caz de boala. Din vreo 12.000 de astfel de dosare controlate, in jur de 3.000 au fost trimise la reexaminare. 
  • Nu mai vorbim de ajutoarele sociale. Sunt familii care nici nu se gandesc sa mearga la munca, ci traiesc din indemnizatiile copiilor. E si o afundare in saracie, dar si o afundare in nemunca.
  • E vorba de mentalitate, dar si de furt. Sunt niste bani acordati unor oameni care nu ii merita. Nu esti nefunctional ca om daca n-ai amigdale sau apendicita. Statul nu substituie grija lor pentru ei. 
  • Toate statele din lume au someri, niciun stat nu poate oferi tot. Dar ce se intampla la noi... Oamenii din agricultura nu au zilieri pentru lucrul in domeniu, oamenii din mediul rural se multumesc cu venitul minim garantat sau ajutorul social. Nu mai putem merge asa, pentru ca nu mai avem resurse. Nu mai putem merge asa, daca nu vrem sa ne distrugem singuri tara. Nu ma simt singurul responsabil pentru soarta tarii. Toti cei 22 de milioane de romani sunt responsabili.
  • Nu vreau sa creez controversa politica, dar cel mai mare jaf legat de bugetul de stat si de resurse s-a facut in perioada 2007-2008, cand un partid a crescut de la 10-11 la 18-19, cat o fi luat in alegeri. Dar acum factura o platesc cei pacaliti, cei care au votat cand le-au dat de unde nu aveau sa dea.
  • In mod categoric, Romania are nevoie de un acord cu FMI, care poate fi de doua feluri: un acord cu bani sau un acord de tip Precautionary, in care se iau bani doar intr-o situatie critica, doar daca avem nevoie. Daca vom reusi sa implementam propunerea mea, de a duce in consum doar ceea ce producem, nu va fi nevoie sa luam bani de la FMI. Daca societatea respinge aceasta solutie, vom avea nevoie de un nou imprumut, care va merge in plata salariilor si pensiilor.
  • Obiectivul nostru este sa reducem TVA in viitor, sa revenim undeva la 19%. Orice marire de TVA, daca se va face in continuare, se va face din populism, din frica de a taia acolo unde trebuie.
  • As propune Guvernului sa nu mai mearga pe ideea maririi TVA, sa mearga pe restructurarea cheltuielilor. Daca aceasta se face, se poate reveni la TVA-ul de 19%. Eu merg pe ideea ca ceea ce producem sa mearga in consum, iar banii imprumutati sa mearga doar in dezvoltare.
  • Nu mai am obiective politice, dar am altfel de obiective: modernizarea statului, buget, noile Coduri, modernizarea Constitutiei.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile sefului statului.