Pozitia Romaniei in privinta Kosovo se va schimba, cel mai probabil, dupa ce Curtea Internationala de Justitie a decis ca declararea unilaterala a independentei provinciei Kosovo, in 2008, nu reprezinta o violare a dreptului international, a declarat, la RFI, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si al Justitiei. Cristian Diaconescu spune ca trebuie vazuta motivarea Curtii, dar "evident vom aplica deciziile CIJ asa cum am facut in toate celelalte cazuri".

Descarca fisierul audio in format MP3

69 de tari din intreaga lume, inclusiv majoritatea statelor europene, au recunoscut independenta Kosovo. Romania, Grecia, Spania, Slovacia sau Cipru nu au recunoscut independenta provinciei.

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, spune ca "pozitia Bucurestiului a avut o argumentatie solida din punct de vedere juridic. Noi nu am tratat aceasta problema pe palierul politico-strategic. In al doilea rand, aici este foarte important de vazut care sunt nuantele si interpretarile pe care le da Curtea si pozitia politica a unui stat serios nu se poate modifica decat pe baza unor argumente pe care si le asuma din perspectiva dreptului international."

"Nu atitudini resentimentare sau exclusiviste sau de alta natura in legatura cu situatia autodeterminarii si drepturile minoritare au stat la baza pozitiei noastre cat o rationalitate juridica in legatura cu modul de creere si functionare a unor state. Sa asteptam sa vedem aceasta decizie. Nu cred ca este obligatoriu si automat necesar sa ne modificam pozitia. Dar in mod evident vom tine seama si vom aplica deciziile Curtii Internationale de Justitie asa cum am declarat si am facut in toate celelalte cazuri", a adaugat el.

De altfel, imediat dupa anuntarea deciziei Curtii de la Haga, oficialii de la Bruxelles au indemant Serbia si Kosovo la dialog, dar in acelasi timp au cerut statelor membre care nu au recunsocut independenta Kosovo sa tina cont de hotararea instantei internationale.

"Comunitatea internationala trebuie sa respecte avizul Curtii Internationale de Justitie", a declarat Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, in timp ce raportorul Parlamentului European pentru Balcanii de vest, Doris Pack, vede in hotararea Curtii o presiune facuta asupra tarilor ce nu au recunoscut statul Kosovo sa o faca imediat.

Surse din ministerul roman de externe au declarat pentru RFI ca o pozitie a diplomatiei de la Bucuresti va fi facuta publica vineri dimineata.