Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, critica guvernul roman pentru modul in care actioneaza in problema romilor. Intr-un interviu pentru RFI, el reproseaza autoritatilor de la Bucuresti ca nu isi indeplinesc promisiunile si spune ca Franta are "rezerve" in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen in 2011. Pierre Lellouche mai spune ca statele europene sint responsabile pentru ceea ce fac cetatenii lor si ca Romania este prima responsabila pentru romii romani.

  • "Impreuna cu guvernul roman am facut o comisie care sa se ocupe de problema romilor. A trebuit sa merg de doua ori in Romania pentru asta, pentru ca prima oara, romanii nici nu voiau sa vorbeasca despre problema. Prim-ministrul roman mi-a promis, cu greu, ca va numi un secretart de stat pentru insertia romilor: nu s-a intimplat asta, desi discutiile au avut loc in luna februarie!"

Intrebare: Exista un plan de ajutorare a romilor romani sa se intoarca in tara lor. Ei primesc un bilet de avion si 300 de euro ca sa se intoarca in Romania. Anul trecut cam 8.000 de persoane s-au intors in Romania prin acest program, dar multi dintre ei au revenit in Franta.

  • "Exact asa e. Avem o adevarata problema cu aceste ajutoare. Noi dam un ajutor pentru intoarcere, dar de fapt ai impresia ca platim un bilet dus intors. Sistemul nu functioneaza. Politia ne spune ca din momentul in care se vor inmulti pasapoartele biometrice ii vom sti pe cei care pleaca si vin. Ar trebui sa existe insa si un control al intrarilor in tara, ceea ce nu exista. Sintem in Uniunea Europeana si exista libera circulatie. Nu avem ce face. Orice persoana poate sta trei luni in Franta. Dar Europa nu inseamna ca ai dreptul sa faci trafic pe spinarea copiilor. Nu e bine nici pentru imaginea Romaniei. E scandalos. Am vazut pe un mare bulevard in Paris copii folositi pentru cersit. Iarna trecuta am cerut arestarea a unui cuplu care cersea cu un copil ce avea mai putin de un an. Era o mama falsa care cersea cu un bebelus, si era insotita de un tip care avea sute de euro asupra lui! Nu suport sa vad copii maltratati pe strazile Parisului. Sint scandalizat. Cred ca tarile care intra in Europa sint responsabile de cetatenii lor".

Intrebare: Ce ar putea fi facut?

  • "Romania primeste 20 de miliarde de euro din fondurile de coeziune. Mi-ar placea ca acesti bani sa fie folositi pentru aceasta populatie care sufera. Trebuie ca aceasta chestiune roma sa fie o conditie pentru Schengen. Romania ar trebui sa adere la Spatiul Schengen in martie anul viitor si i-am spus colegului meu roman ca avem rezerve. Colegul meu nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie sa lucram cu guvernul roman. Exista doua milioane si jumatate de romi in Romania si e responsabilitatea Romaniei sa ii integreze. Nu Franta trebuie sa ii integreze pe romii romani".
  • "Credeti-ma ca Franta nu e singura tara care are astfel de probleme. La fel se intimpla si in Spania, in Italia, in Belgia. Italia ne sustine, pentru ca e la curent cu ceea ce se intimpla. De fapt, toata lumea e la curent. Dar masinaria europeana face ca o data ce o tara a intrat in UE, sa nu mai fie corect politic sa spui unele lucruri. Ei bine, eu le spun".