Presedintele Traian Basescu a avertizat ca Romania va trebui s afaca imprumuturi in continuare pentru acoperirea deficitului pe Fondul de pensii care va evolua de la 3, 7 miliarde de euro pana la 4,5 miliarde de euro pana dupa 2012. Avem un fond de pensii in colaps si am avertizat din timp asupra acestui fapt.

Traian BasescuFoto: Captura TVR1

Seful statului a explicat de ce a fost astazi la spital dand asigurari ca a fost vorba de un control banal si ca este sanatos tun. "Eu inot in fiecare dimineata cateva zeci de minute. Dupa ma curat in urechi cu betigase cu vata. Vorbind la telefon am bagat din greseala betigasul cu partea fara vata si mi-am produs o rana in ureche. Am fost la spital si mi-au pus putin rivanol. Trebuia sa anunt natiunea pentru asta?!", a declarat Traian Basescu.

Declaratiile presedintelui:

-Avem o singura problema la arierate. Ce nu mi-a placut la reactia politicienilor nostri? Nici nu se terminase bine conferinta si ei anuntau cum o sa mareasca salariile la anul.

-In 2009, in guvernarea PDL - PSD, s-a reusit reducerea numarului de salariati cu 18 mii de salariati. Cand s-a dus Boc in Parlament cu legea pensiilor a cazut Guvernul si a trebuit sa o luam de la capat. Opozitia are obligatia sa fie impotriva Guvernului, dar sa aiba grija sa nu fie impotriva tarii. La mintea odihnita a unor lideri politici tara ar trebui sa fie in haos politic, sa negociem locuri in parlament , f-ctii etc.

-Avem un deficit de pensii de 3,7 miliarde de euro. In 2012, deficitul pelegislatia existenta va fi de 3,6 miliarde pe pensiile civile plus 500 de mii de euro pe pensiile militare. In anii urmatori vom avea 4 miliarde la pensiile civile plus 500 de mii de euro la pensiile militare, deci 4,5 miliarde de euro deficit la fondul de pensii.

-Nu-mi plac bancile ptr modul in care se derogheaza pentru orice raspundere cand ei au dezechilibrat bugetul Romaniei prin creditele cu buletinul. E o dovada de nesimtire sa vii acum sa vorbesti si sa dai lectii cand tu ai contribuit la dezastru.

-Vom fi nevoiti sa facem imprumuturi in continuare pana ne vom hotara sa punem tara inaintea intereselor personale. Eu pot doar sa spun si sa avetizez si nu sa decid. Parlamentul si parlamentarii pot sa decida. Restructurarea statului urias a inceput. Speram sa avem parte de o selectie corecta insa.

-O tara care se duce sa ceara mereu imprumuturi pentru a avea bani de pensii si nu pentru infrastructura este o tara de mana a doua. Trebuie sa ne revenim rapid.

-90% din banii alocati spitalelor se duc pe salarii, garzi etc. Sa nu generalizam acum si sa spunem ca medicii cumpara spirt din banii lor.

Fiecare medic sau profesionist are dreptul sa plece unde este mai bine platit si apreciat. Din pacate, la ora actuala, Romania nu poate asigura salarii si conditii la nivel inalt. Din cate stiu insa, fiecare spital mare are posturile acoperite.

-FMI a cerut ca 2 miliarde de euro din PIB sa mearga catre spitale.

-Le multumesc romanilor care se chinuiesc sa munceasca in strainatate si sa trimita bani in tara. Va dati seama ce ar insemna ca in loc sa trimita bani in tara sa vina in Romania si sa ceara ajutor social?

-Presedintele Basescu a avertizat ca fara o ANI functionala Romania nu va intra in spatiul Schengen...

-Romania este departe de a fi o tara cu o fiscalitate excesiva. Fiscalitatea din tara noastra se situeaza cu mult sub media UE.

-Impotriva taxelor ii vedem pe dl Niculaie, pe dl Patriciu care nu da la stat cei 600 de milioane de euro datorati. Dl. Patriciu nu a intrebat pe nimeni cand a vandut la Kaz Munai nici macar pe prietenul Tariceanu, dar vine sa ne de anoua lectii. Vine televiziunea lui Vantu si ne da si ea lectii cand are atatea datorii. Cei cu bani au ajuns cu tupeul dincolo de limite care pot fi acceptate. Ei mai au nevoie de o debandada ca la inceputul anului '90 ca sa poata controla tranzactiile statului.

-Trebuie sa sustinem Guvernul actual ca nu avem alta solutie acum. Nu sunt multumit insa de reducerile de persoanl anuntate si cred ca e nevoie de o disponibilizare mai mare decat cea anuntata.