Vicepresedintele PDL Valeriu Stoica avertizeaza, la RFI, ca, daca efectele planului de austeritate nu devin vizibile pana in 2012, situatia electorala a PDL va fi foarte grava. Partidul Democrat Liberal se confrunta cu doua mari pericole: panica si pasivitatea, crede vicepresedintele partidului, in opinia caruia democrat-liberalii au nevoie de o perioada de relansare si stabilizare.

Valeriu StoicaFoto: HotNews.ro

Valeriu Stoica apreciaza ca "riscul ritmului lent" al masurilor de austeritate este singurul lucru ce poate fi reprosat Guvernului Emil Boc, in conditiile in care "pana la urma masurile care trebuiau sa fie luate au fost luate". "Ritmul aplicarii acestor masuri a fost insa destul de lent, daca ritmul nu va fi accelerat in perioada urmatoare, nu putem avea o relansare economica in anul 2011, relansare pe care toata lumea si-o doreste si care este indispensabila, pentru ca incet-incet consecintele bune ale acestor masuri sa fie resimtite de catre cetatenii Romaniei", explica el.

In opinia sa, ritmul lent al reformelor si ezitarile Guvernului au fost cauzate si de evaluari prea optimiste, care au fost facute de catre specialisti, inclusiv de Fondul Monetar International, in anul 2009. "Atunci, si specialistii si Fondul Monetar au crezut ca criza economica isi va toci dintii pana la sfarsitul anului 2009 si ca anul 2010 va fi an de relansare. (...) Guvernul a fost surprins de aceste evolutii. Pana cand le-a recunoscut, pana cand le-a evaluat, a trecut ceva timp si asta a facut ca masurile sa fie luate cu intarziere".

Vicepresedintele democrat-liberal recunoaste ca "exista o ingrijorare reala" in PDL, dar noteaza ca "nu este deloc anormal ca un partid sa scada in sondaje cand aplica un program de austeritate".

"Exista doua mari pericole pentru PDL in aceasta perioada: fie panica, fie pasivitatea. Panica nu e justificata, pentru ca aceasta scadere in sondaje este fireasca in conditiile in care se aplica un program de austeritate, dar la fel de periculoasa ar fi si pasivitatea. PDL are nevoie de o perioada de stabilizare dupa acest soc al masurilor de austeritate si dupa acest soc electoral, are nevoie de asemenea de o perioada de relansare si toate aceste perioade trebuie strabatute pana in 2012, deci timpul este foarte scurt", avertizeaza el.

Valeriu Stoica cere Guvernului accelerarea ritmului aplicarii reformelor, astfel incat alegatorii sa resimta "consecintele bune ale acestor masuri".

"Daca ele nu vor fi vazute la anul, in 2011 si dupa aceea in 2012, fara indoiala ca situatia electorala a PDL va fi foarte grava", concluzioneaza Stoica.