O strategie europeana pentru romi nu este posibila in momentul de fata, pentru ca nu exista competente la nivel comunitar, a declarat la RFI consilierul prezidential pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. "Relatiile dintre Romania si Franta sunt deja tensionate si sper sa se detensioneze in perioada urmatoare", a adaugat Orban. Acesta militeaza pentru colaborare si nu pentru confruntare, referindu-se la repetatele luari de pozitie ale secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

Leonard OrbanFoto: Hotnews

Leonard Orban a declarat ca o strategie de acest gen ar fi imposibila acum:

  • "Au fost solicitari adresate Comisiei Europene, de elaborare a unei strategii europene in domeniu, iar Comisia Europeana nu s-a angajat la asa ceva. Argumentele pentru care Comisia Europeana nu s-a angajat la un asemenea demers sunt ca in momentul de fata nu exista competente la nivel comunitar, care sa permita elaborarea unei asemenea strategii, o strategie care presupune existenta unor instrumente, unor competente la nivel comunitar".

  • "O strategie europeana, in momentul de fata, dupa parerea mea nu este posibila, pentru ca nu exista competente la nivel comunitar. Sa va dau un exemplu : acel fond social european, care presupune sume importante de bani, aflate la disponibilitatea statelor membre. Modul in care acesti bani sunt alocati, de exemplu, daca sunt alocati pentru programe de integrare sociala a rromilor, asta este o decizie nationala, nu este o decizie a Comisiei Europene. Este clar ca daca nici macar asupra fondurilor comunitare nu poti decide cum sa aloci acesti bani, e clar ca e foarte complicat sa existe o strategie la nivel european"
  • "Ce poate sa faca palierul european este sa aduca o coordonare a eforturilor si sa sprijine, sa creeze o anumita sinergie a eforturilor facute la nivel national si local", precizeaza consilierul prezidential, Leonard Orban.

RFI precizeaza ca Leonard Orban il contrazice practic pe presedintele Traian Basescu. Seful statului spunea joi, 19 august, ca e nevoie de o astfel de strategie la nivel european. Romania a propus acest lucru in 2008, preciza Traian Basescu, dar Comisia Europeana nu a realizat strategia, dupa ce unele tari au apreciat ca nu e necesar.

Orban: Relatiile cu Franta sunt tensionate

  • "Nu vreau sa comentez prea mult declaratiile domnului Lellouche. Pot sa va spun ca sunt destule inexactitati in aceste declaratii. El a amenintat Romania cu aderarea la spatiul Schengen si a facut inclusiv o trimitere la fondurile importante de coeziune, pe care Romania le primeste printre altele si pentru integrarea populatiei rrome. Sunt lucruri care nu numai ca sunt inexacte, dar inclusiv sunt deranjante pentru autoritatile romane"

  • "Sigur, parerea mea e ca nu e cazul sa se mearga pe o atitudine de confruntare, ci pe cea de dialog. Sunt niste lucruri care trebuie avute in vedere si care pana la urma trebuie sa genereze o relatie de colaborare si nu de confruntare intre Romania si Franta".
  • "Repatrierea rromilor e doar o masura pe termen scurt si efectele nu vor fi foarte benefice. Problema principala, cea a integrarii persoanelor apartinand acestei etnii nu va fi rezolvata".

Cateva zeci de tigani au fost repatriati joi din Franta in Romania. Ei au primit cate trei sute de euro de adult si o suta de euro pentru fiecare copil. Multi dintre tigani au declarat ca se vor intoarce in Franta.