Sorin Ovidiu Vantu a acordat in aceasta seara un interviu pentru emisiunea "Vorbe grele" de la Antena 3. Vintu spune ca are o incredere deplina in Parlament, ca asteapta ca si el sa fie "tratat cu respect", ca erau necesare reechilibrarile bugetare si ca il "simpatizeaza uneori pe presedintele Basescu, dar ca acesta nu este bun de presedinte". In viziunea lui SOV, actualul Guvern trebuie sa cada, iar Mugur Isarescu nu este bun pentru pozitia sa. "Am un trecut mult prea zbuciumat si mult prea tumultos pentru a intra in politica si a candida impotriva lui Traian Basescu", a declarat SOV. Cunoscutul om de afaceri a criticat "greva spontana" de la Ministerul Finantelor spunand ca"operatorii din aceste institutii isi fac institutiile de rusine. Statul trebuia sa reactioneze obligatoriu. Este o lipsa de respect majora fata de acele institutii. Daca ei nu-si respecta institutiile eu cum dracu sa-i respect?"

Sorin Ovidiu VantuFoto: Agerpres

Declaratiile lui SOV:

Despre vizita lui Mircea Geoana inainte de alegerile prezidentiale:

- Geoana a venit la mine fiindca sunt un tip fermecator, iar el stia ca e filmat.

- Geoana nu a pierdut alegerile atunci fiindca a venit la mine ci fiindca s-a pierdut cu firea la dezbatere. Ei au pierdut fiindca nu s-au organizat bine atunci in Ardeal si in alte zone...

- Nu trebuia sa intervin seara aia. V-am spus ca si eu sunt un tip vulcanic si ca fac greseli. Jur ca nu sunt pe mana cu Traian Basescu. Dovada stau dosarele mele...

Despre greva functionarilor de la Ministerul de Finante:

- Operatorii, lucratorii din aceste institutii isi fac institutiile de rusine. Statul trebuia sa reactioneze obligatoriu. Este o lipsa de respect majora fata de acele institutii. Daca ei nu-si respecta institutiile eu cum dracu sa-i respect?

Despre propriile afaceri si despre Realitatea TV:

- La ora actuala am toate afacerile blocate...

- Cine este astazi atat de tampit ca sa cumpere Realitatea TV... Greu sa le mai platesc salariile dar pot spune ca am reusit in clipa de fata un echilibru financiar.

- Eu nu inteleg cine produce raul? Dumneata guvernantule sau eu Realitatea Tv sau Antena 3?

- Sunt multe instrumente financiare care pot facilita acest proces de preluare a portofoliului de credite. Aceasta idee s-ar putea sa nu fie buna, dar am subliniat ca am si eu nevoie din partea statului de putina bunavointa...

- De cand am bani m-am implicat in viata sociala a Romaniei. M-am implicat si politic.

- Am o deplina incredere in istitutiile democratiei romanesti. Am incredere deplina in Parlament. Am atata incredere incat atunci cand am spus ca Basescu mai are 3 luni m-am bazat pe Opozitia Romaniei. Am atata incredere incat m-am bazat pe demiterea actualului Guvern.

Despre Traian Basescu

- Daca Traian Basescu nu intelege ca e nevoie de intreaga conlucrare a clasei politice, a mogulilor chiar, presedintele trebuie suspendat.

- Exista o solutie de iesire din criza: demiterea actualului Guvern si inlocuirea lui cu un alt Guvern care sa inteleaga rolul lui in aceasta societate...

- Sunt un tip vulcanic. Uneori nu-mi dau seama ce gandesc si ce zic...

- Pot supravietui in orice colt al planetei, dar pot trai doar la noi...

- Am un trecut mult prea zbuciumat si mult prea tumultos pentru a intra in politica si a candida impotriva lui Traian Basescu.

- Nu ma ajuta fizicul sa ma implic politic.

- Uneori ma implic cu mult prea multa pasiune si asta deranjeaza...

- Am simtit nevoia sa ma implic in viata cetatii. Imi place sa construiesc. Sunt un om cu idei, unele bune, altele nu, dar am capacitatea de a pune idei in practica, fiind convins ca unele dintre ele sunt valoroase.

- In spatele lui Vantu poti sa arunci orice, de la furtul din buzunarul unui batran pana la orice frauda economica...

- Am facut o greseala anuntand ca il dau in judecata pe dl. Sever Voinescu. Dansul nu mi-a pronuntat numele, in schimb i-am dat in judecata pe dl. Boc si pe doamna Udrea.

- Sunt multe instrumente financiare prin care statul poate prelua creditele ipotecare facute de populatie...

- Am o umbra de regret in ceea ce priveste FNI. Am preferat sa-l pastrez in loc sa-l vand. Din '97 pana in 2007 FNI a fost detinut de statul roman. Am facut o greseala ca mi-am mentinut numele acolo desi era 100% al statului roman, CEC...

Despre depasirea crizei economice

- Fara efortul nostru al tuturor nu este posibil sa iesim din criza. Trebuie sa ni se ceara ajutorul, dar cu sinceritate si cu respect. Fara ajutorul nostru, chiar si cu Isarescu in frunte, este exclus sa iesim din criza.

- Actualul guvern a luat in mod corect masurile de reechilibrare ale statului, insa acestea erau obligatorii, dar celelalte parti nu sunt in stare sa le gandeasca...

- Deficitul bugetar al acestei tari era foarte mare. Reechilibrarea trebuia facuta. In orice stat s-au facut ajustari de acest tip. Anul viitor, veti vedea la nivel planetar o inflatie galopanta. Inflatia poate fi folosita si ca o parghie de fortare bine instrumentata. Avem nevoie cu adevarat de unitate nationala.

Despre Traian Basescu:

- Daca Basescu nu se va transforma intr-un partener de dialog, aceasta tara risca restructurarea.

- Basescu nu a acceptat idei din partea celor care i se opun. Intr-o tara cuprinsa de nefericire colectiva nu te poti bucura nici macar de o masina mai scumpa.